VIDEO // Consilierii municipali ai Partidului „ȘOR” insistă ca tinerii din Chișinău să beneficieze de locuințe la prețuri accesibile

Consilierii municipali ai Partidului „ȘOR”, Serghei Burgudji și Valerii Klimenko, insistă asupra elaborării unui program municipal, care să le permită tinerilor și tinerelor familii să-și poată procura o locuință la preț preferențial. Subiectul a fost abordat de către consilierul Serghei Burgudji, în cadrul ședinței Consiliului Municipal Chișinău. În context, el a propus crearea unui grup de lucru, care să se ocupe de elaborarea unui mecanism de susținere a tinerilor.

„Forte mulți studenți, absolvenți, tinere familii mi se adresează cu solicitarea de a beneficia de sprijin din partea Consiliului Municipal Chișinău, ca să-și poată procura locuințe la prețuri accesibile. Din păcate, în prezent, foarte mulți tineri pleacă din țara noastră, deoarece, din cauza salariilor mici, nu-și permit o locuință. Cu regret, în Chișinău, nu există un program care să prevadă facilități pentru tineri pentru procurarea primei case. De aceea, este necesar de elaborat urgent un astfel de proiect”, a declarat Serghei Burgudji.

În acest context, consilierul a vorbit despre experiența municipiului Orhei în ceea ce privește acordarea locuințelor sociale, de pe urma căreia au de beneficiat mai mulți tineri.

„Un exemplu bun an acest sens este programul „Locuințe sociale” pentru tinerii specialiști și angajații din sfera bugetară, implementat la Orhei. Prin intermediul acestui program, tinerele familii beneficiază de locuințe la prețuri avantajoase plătind o sumă modestă timp de 30-35 de ani. Acest proiect funcționează de minune. Datorită acestuia, crește și natalitatea în oraș. Este imperios necesar ca un astfel de proiect să existe și în Chișinău, pentru ca tinerii să rămână în țară și să lucreze pentru statul nostru. Locuințele din capitală devin din ce în ce mai inaccesibile pentru tinerele familii. Constituția țării noastre prevede, însă, că fiecare este demn de o viață decentă”, a adăugat Burgudji.

Prin urmare, consilierul municipal din partea Partidului „ȘOR” propune crearea unui grup de lucru care să elaboreze mecanismul de acordare a locuințelor accesibile, din care să facă parte inclusiv dezvoltatorii imobiliari.

„Îmbucurător ar fi ca dezvoltatorii imobiliari de bună credință să vină cu propunerea de a acorda 10-15 la sută din apartamentele pe care le construiesc tinerelor familii, la prețuri preferențiale. Propun crearea unui grup de lucru, din cadrul căruia să facă parte și reprezentanții firmelor de construcții de bună credință, care, pe lângă faptul că respectă toate normativele în construcții și standardele de calitate, să ofere locuințe la preț accesibile pentru tinerele familii”, a conchis consilierul din CMC din partea Partidului „ȘOR”, Serghei Burgudji.

Municipiul Orhei este un oraș exemplu pentru Republica Moldova inclusiv în ceea ce privește implementarea proiectelor sociale, asigurarea familiilor tinere și angajaților bugetari cu locuințe accesibile.

Programul „Locuințe Sociale” a fost lansat în septembrie 2017, la inițiativa primarului de atunci al municipiului Orhei, Ilan Șor, ceea ce reprezintă o premieră pentru Republica Moldova. Potrivit proiectului, beneficiarii pot achita timp de 35 ani, o rată simbolică de doar 500 lei pentru locuință, fără dobândă. Programul este destinat angajaților din sectorul bugetar și tinerelor familii.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=d_HqIve5YGY&feature=emb_logo

Total
0
Shares
Total
0
Share