Mureșan anunță că Parlamentul European va dezbate întărirea rezilienței Republicii Moldova în fața ingerințelor ruse înaintea alegerilor prezidențiale

În prima sesiune plenară a Parlamentului European din luna octombrie, eurodeputații vor avea o dezbatere și vor aproba o rezoluție cu privire la Republica Moldova. Anunțul a fost făcut marți de europarlamentarul Siegfried Mureșan, președintele Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, scrie Moldpres.md

Dezbaterea în plenul Parlamentului European va avea loc marți, 8 octombrie, iar rezoluția va fi votată în zilele următoare. Potrivit lui Mureșan, titlul exact al dezbaterii și al rezoluției este: ”Întărirea rezilienței Republicii Moldova în fața ingerințelor dinspre Rusia înaintea alegerilor prezidențiale”.

”Eu am fost unul dintre inițiatorii acestei dezbateri și rezoluții și am insistat, în numele Grupului PPE, ca ele să fie incluse cât mai repede pe agenda Parlamentului. Pe 20 octombrie, cetățenii Republicii Moldova vor merge la urne pentru a-și alege președintele, dar și pentru a vota la referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. De aceste voturi va depinde viitorul parcurs european al Republicii Moldova și perspectivele de dezvoltare ale țării. Vedem, însă, destul de clar că Rusia continuă cu încercările de a destabiliza Moldova. Rusia dorește ca Moldova să redevină un stat slab și dependent de Moscova. Ca atare, va încerca să se implice în influențarea alegerilor și a referendumului, folosind mijloace ilegale precum finanțarea ilicită a politicienilor proruși sau manipularea și propaganda. Așa a procedat Rusia și anul trecut, cu ocazia alegerilor locale din Moldova”, a scris Mureșan.

Politicianul a menționat că europarlamentarii, Parlamentul European, vor să transmită autorităților și oamenilor din Republica Moldova că sunt alături de ei în eforturile de combatere a agresiunii ruse.

”Republica Moldova este stat candidat la Uniunea Europeană, cu care am început, anul acesta, negocierile de aderare. Moldova este, de asemenea, un stat în vecinătatea noastră imediată. Ca atare, siguranța și stabilitatea Uniunii Europene depind și de cât de sigură și stabilă este Republica Moldova. De aceea, trebuie să fim alături de Moldova și să ne asigurăm că Federația Rusă va eșua în încercarea de a sabota alegerile democratice din Republica Moldova. Voința oamenilor exprimată la urne, nu voința Rusiei, trebuie să se regăsească în rezultatul final al alegerilor”, a conchis Mureșan.

Total
0
Shares
Total
0
Share