Platforma DA cere Ministerului de Externe convocarea DE URGENȚĂ a ambasadorului Federației Ruse la Chișinău. Care este motivul

Platforma DA cere Ministerului de Externe convocarea DE URGENȚĂ a ambasadorului Federației Ruse la Chișinău pentru explicații privind mesajul instigator la ură adresat cetățenilor ruși din R. Moldova

Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova a publicat pe pagina sa de Facebook un mesaj îngrijorător prin care cetățenii ruși sunt îndemnați să trimită sesizări în adresa instituției diplomatice dacă se consideră amenințați sau discriminați.

Platforma Demnitate și Adevăr consideră că misiunea diplomatică a Federației Ruse și-a depășit în totalitate propriile atribuții, instigă în mod vădit la ură interetnică, provoacă și încurajează tensiuni nejustificate, deoarece în Republica Moldova nu există niciun fel de discriminare în adresa cetățenilor ruși loiali statului nostru.

Mai mult, conform datelor de care dispunem, majoritatea covârșitoare a copiilor refugiați din Ucraina au solicitat să-și continue studiile în limba rusă iar instituțiile de resort au dat curs solicitărilor.

Precizăm că, demersul provocator al Ambasadei ruse nu este unul singular. Astfel, Ambasadorul rus de la București, Valeri Kuzmin, a reclamat, la începutul acestei luni, încălcări ale drepturilor cetățenilor ruși în România. Ministerul Afacerilor Externe de la București consideră că demersul Ambasadei, realizat în parametri generali și fără a fi oferite exemple concrete și probe care să susțină afirmațiile în cauză, precum și cu menționarea lui în mass-media de către reprezentanții misiunii diplomatice ruse sunt de natură să inducă în eroare opinia publică.

În acest context, Platforma Demnitate și Adevăr cere Ministerului de Externe de la Chișinău convocarea neîntârziată a șefului misiunii diplomatice ruse din Republica Moldova pentru a prezenta explicațiile de rigoare privind mesajul controversat, menit să amplifice în mod artificial tensiunea în rândul cetățenilor noștri în contextul războiului din Ucraina.

Total
0
Shares
Total
0
Share