Noua Constituție din Belarus intră în vigoare: Lukașenko și-a asigurat încă două mandate

Începând de marți, 15 martie, în Belarus va începe să funcționeze noua Constituție. Potrivit datelor oficiale, la referendumul constituțional organizat în Belarus în 27 februarie, 65,2% dintre belaruși au votat pentru schimbări și completări în Constituția Republicii Belarus, informează TV8.md

Asta înseamnă că, în ciuda activităților de protest, a represiunilor în masă și a respingerii referendumului de către opoziție, țara va trăi cumva cu noua Lege fundamentală. Principalele modificări:

– Președintele nu poate fi mai mult de două mandate. Aceasta înseamnă că Lukașenko poate fi ales încă de două ori (deoarece legea nu are efect retroactiv),

– Ex-președintele nu poate fi tras la răspundere pentru faptele săvârșite în funcție,

– În cazul decesului președintelui, puterea în țară trece la Consiliul de Securitate,

– Președintele poate introduce starea de urgență în caz de tentative de rebeliune și revolte

– Adunarea Populară din Belarus îl poate înlocui pe președinte

Potrivit lui Lukașenko, „acesta este un document al poporului” și „nu este de mirare că oamenii l-au susținut”. „Această constituție reflectă principalele dorințe și aspirații ale poporului nostru”.

Într-un interviu acordat ediției ruse RIA Novosti, Lukașenko a spus că el a fost cel care a scris noua Constituție. În 21 ianuarie, autoritățile au publicat versiunea finală a Constituției, supusă la referendum.

Total
0
Shares
Total
0
Share