FOTO // ”Diletanții scumpesc carburanții”. Sute de simpatizanți ai Partidului ”ȘOR” au protestat în fața ANRE

Câteva sute de oameni au manifestat astăzi în fața Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, în cadrul unei acțiuni de protest organizate de Partidul „ȘOR”. Aceștia au cerut demisia reprezentanților instituției de reglementare, din cauza creșterilor fără precedent a prețurilor pentru energie. De asemenea ei au scandat lozinci împotriva guvernării PAS și a președintelui Maia Sandu, pe care i-au acuzat de incompetență și rea voință.

Manifestanții au venit să protesteze în fața sediului ANRE, în condițiile în care astăzi urma să fie convocată o ședință la care să fie majorate și prețurile pentru energia electrică. În ultimul moment însă, ședința a fost amânată. Deputatul Partidului „ȘOR”, Marina Tauber, a declarat, în fața manifestanților, că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică este o instituție coruptă, protejată de guvernarea PAS și de marile companii și că reprezentanților acesteia le convine să majoreze tarifele, deoarece asta le aduce mai multe venituri în propriile buzunare.

Astăzi, s-au majorat din nou prețurile pentru carburanți. Vă reamintesc că deputatul PAS, Radu Marian, este autorul proiectului de lege care permite scumpirea carburanților practic în fiecare zi. El a mai avut și tupeul să-i întrebe pe oameni dacă vor ca benzina și motorina să se scumpească câte puțin în fiecare zi sau mai mult, săptămânal. Vedeți câtă obrăznicie poate avea un deputat din majoritatea parlamentară? Toată conducerea ANRE trebuie demisă! Aceasta este o instituție inutilă. Jos guvernarea!”, a declarat Marina Tauber.

La protest a participat și primarul municipiului Orhei, Pavel Verejanu, care a prezentat date privind situația din grădinițele din Orhei, care nu mai au bani pentru întreținere.

Vă prezint date proaspete despre situația din grădinițele din orașul Orhei. Anul trecut, pentru facturile la gaz s-au cheltuit puțin peste 2,5 milioane de lei, anul acesta – 6,8 milioane de lei. Copiii din grădinițe stau în frig fiindcă guvernarea, ANRE își bat joc de oameni”, a declarat Pavel Verejanu.

La rândul său, președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, a amintit cum, în urmă cu un an și jumătate, Maia Sandu protesta în fața ANRE și a invitat-o să li se alăture.

Să ne aducem aminte cum, ceva timp în urmă, aici, în fața ANRE, Maia Sandu venea să protesteze, când prețurile erau de trei ori mai mici. O invităm și acum, o așteptăm cu drag aici. Să vedem ce va spune de data aceasta. Fățărnicia, lăcomia, orgoliul, incompetența, prostia sunt în capul mesei. Cum spunea bunica mea, fundul a ajuns cap. Iată ce se întâmplă astăzi în Republica Moldova”, a menționat Dinu Țurcanu.

S-a scumpit benzina, s-a scumpit pâinea, cresc tarifele la gaz, la energia electrică, cât poate continua această bătaie de joc față de popor?! Cheltuielile pentru căldura în instituțiile publice din Chișinău au crescut cu 300 de milioane de lei. Toată această povară se află pe umerii cetățenilor noștri”, a declarat consilierul municipal Chișinău din partea Partidului „ȘOR”, Serghei Burgudji.

Unii dintre participanții la protest s-au plâns în fața mulțimii că nu mai au bani pentru facturi, mâncare și medicamente.

Prim-ministrul Natalia Gavrilița ne spune că în toată lumea au loc scumpiri. De acord, doar că guvernele statelor lumii nu-i lasă pe cetățeni să moară de foame, le acordă ajutoare, compensații, produse alimentare, dar nouă nimeni nu ne dă nimic. Voi cu salarii de milioane, noi murim de foame!”, a spus o pensionară.

Sufăr de o formă de dizabilitate accentuată. Am activat timp de 20 de ani în domeniile învățământului și jurnalismului. Pensia de 2080 de lei pe care o am este de trei ori mai mică decât facturile pe care trebuie să le plătesc. Nu mai vorbesc despre alimente și medicamentele de care am nevoie. Nu-mi vine să cred că guvernarea poate să-și bată joc în așa hal de noi”, a spus o altă participantă la protest.

Total
0
Shares
Total
0
Share