Reacția Co-Președintelui ALDE Europe, Ilhan Kyuchyuk, după decizia CEC privind candidatura lui Igor Munteanu

EP plenary session – Connectivity and EU-Asia relations

Co-Președintele ALDE Europe și Președintele Comisiei Juridice, Ilhan Kyuchyuk, a postat vineri un mesaj în legătură cu decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a exclude candidatura lui Igor Munteanu, liderul Partidului Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB), din cursa pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024.

Kyuchyuk și-a exprimat îngrijorarea cu privire la această decizie, subliniind că respectarea statului de drept și a transparenței în procesul electoral sunt esențiale pentru consolidarea democrației în Republica Moldova.

„Sunt preocupat de evoluțiile din Republica Moldova și înțeleg dezamăgirea partidului CUB în legătură cu invalidarea candidaturii lor la alegerile prezidențiale. Credem în importanța unui proces electoral corect și echitabil, iar toate preocupările trebuie soluționate cu integritate. Este esențial ca toate vocile să fie auzite în procesul democratic, iar noi sperăm într-o rezolvare rapidă care să respecte principiile statului de drept”, a declarat acesta.

Igor Munteanu, candidatul CUB la alegerile prezidențiale, a reacționat la mesajul liderului ALDE, subliniind că va continua să lupte pentru o decizie justă în instanțele din Republica Moldova.

„Apreciez poziția exprimată de ALDE Europe și voi face tot posibilul pentru ca această decizie să fie evaluată corect de instanțele din Republica Moldova, unde sunt încrezător că vom demonstra caracterul nejustificat al hotărârii CEC”, a declarat Munteanu.

Decizia CEC de a bloca candidatura lui Igor Munteanu a generat dezbateri intense în spațiul public, iar mulți consideră că acest proces va reprezenta un test pentru funcționarea sistemului electoral în Republica Moldova.

Total
1
Shares
Total
0
Share