Franța oferă Moldovei peste 40 de tone de ajutor umanitar pentru gestionarea crizei de securitate

Franța va dona Republicii Moldova 40 de tone de ajutor umanitar prin mecanismul european de protecție civilă, care vor sosi la noi în țară în seara zilei de astăzi, 3 martie. Anunțul a fost făcut de către ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, care se află în vizită la Chișinău și a avut o întrevedere cu ministrul de Externe Nicu Popescu, informează Realitatea.md

Cei doi oficiali au abordat în timpul discuțiilor provocările de ordin economic intern și extern, inclusiv pentru companiile care exportă produse în afara țării și au convenit să găsească metode de a redirecționa aceste produse pe alte piețe, inclusiv cea franceză.

„Discuțiile noastre au fost consistente, sincere și orientate spre prioritățile și așteptările autorităților naționale și ale cetățenilor legate de agenda bilaterală și europeană, inclusiv în contextul deținerii de către Franța a președinției în exercițiu a Uniunii Europene. La subiectul agendei europene, am afirmat ca viitorul Moldovei este în Uniunea Europeană. Doresc să le mulțumesc încă o dată ministrului Le Drian și comisarului Lenarcic pentru discuțiile substanțiale de astăzi dar și pentru angajamentul și eforturile pentru susținerea proiectului european al țării noastre”, a fost mesajul lui Popescu.â

Amintim că, Uniunea Europeană va oferi 20 de milioane de euro Republicii Moldova pentru gestionarea crizei refugiaților și asigurarea ajutorului imediat cetățenilor ucraineni nevoiți să-și părăsească țara. Anunțul a fost făcut ieri, 2 martie de comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, care se află într-o vizită la Chișinău împreună cu înaltul reprezentant, vicepreședintele Comisiei Europene Josep Borrell.

Potrivit Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, 15 milioane de euro vor fi oferiți Guvernului Republicii Moldova pentru gestionarea fluxului de refugiați, iar 5 milioane vor fi acordați sub formă de ajutor umanitar pentru ucrainenii care și-au găsit un adăpost în Republica Moldova.

Total
0
Shares
Total
0
Share