Consilierii Partidului „ȘOR” în CMC: ”Mafia construcțiilor ilegale din Chișinău este protejată de Guvern”

Construcțiile ilegale din Chișinău sunt protejate de Agenția pentru Supraveghere Tehnică, care se subordonează Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, condus de Andrei Spînu. De asemenea, în spatele mai multor construcții ilegale stau persoane fizice concrete, protejate de guvernarea actuală. Printre beneficiari se numără și consilierul municipal Vasile Chirtoca. Declarații în acest sens au fost făcute, astăzi, de consilierii Partidului „ȘOR” în Consiliul municipal Chișinău, Valerii Klimenko și Serghei Burgudji, în cadrul unei conferințe de presă, în care au semnalat mai multe nereguli în ceea ce privește construcțiile din Centrul istoric al capitalei.

Din păcate, construcțiile ilegale în Chișinău continuă. Noua guvernare, care a ajuns la putere cu lozinci despre lupta împotriva corupției, a promis că va opri încălcările legislației, în realitate, nu face nimic. Mai mult, am ajuns la concluzia că în capitală activează o structură mafiotă care îi dictează puterii regulile jocului pentru piața construcțiilor”, a menționat Valerii Klimenko.

În context, consilierul în CMC din partea Partidului „ȘOR” a venit cu mai multe exemple care, potrivit lui Klimenko, demonstrează faptul că interesele locuitorilor capitalei sunt prejudiciate și că sunt comise grave abateri de la lege.

În 2019, Primăria Chișinău a eliberat autorizație de construcție unei companii de construcți, unde s-a planificat construirea unui amplu complex locativ, pe strada Mihai Eminescu. Conform Regulamentului în construcții, pe această stradă, este permisă construirea unui bloc cu maximum cinci etaje. Compania de construcții a construit, însă, un bloc cu opt și altul cu 14 etaje. Asta deși Agenția pentru Supraveghere Tehnică a dispus stoparea lucrărilor. Ori de câte ori am semnalat această problemă la ședința CMC, așteptam ca autoritățile municipale să ia măsuri, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Printre beneficiarii construcției de pe strada Eminescu este compania „DAAC Hermes”, fondată de Vasile Chirtoca, președintele Comisiei pentru construcții, arhitectură și relații funciare a Consiliului Municipal Chișinău, care este în cârdășie cu consilierii PSRM și cei ai Platformei DA din CMC”, a precizat Klimenko.

Potrivit lui Klimenko, construcțiile ilegale din capitală sunt protejate de Agenția pentru Supraveghere Tehnică, care se subordonează Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, condus de Andrei Spînu.

Cea mai mare frână în calea stabilirii ordinii în domeniul construcțiilor în Chișinău este pusă de Agenția pentru Supraveghere Tehnică, fosta Inspecție de Stat în Construcții, care a fost creată intenționat cu scopul de a sabota orice contestație venită din partea consilierilor municipali care vor să facă ordine în ceea ce privește construcțiile în centrul istoric al Chișinăului. Anume în cadrul acestei agenții sunt oameni care acționează conform schemelor și care sunt pilele dezvoltatorilor imobiliari, care își permit să distrugă orașul și să comită ilegalități”, a mai spus Klimenko.

La rândul său, consilierul municipal din partea Partidului „ȘOR”, Serghei Burgudji, s-a referit la terenul de lângă magazinul UNIC, care a fost vândut unui agent economic, la un preț simbolic, cu voturile consilierilor din partea Platformei DA și socialiștilor.

În mod obraznic, consilierii socialiști și cei din Platforma DA au luat decizia de a vinde pământul la preț normativ, nu la cel de piață. Dl Năstase a făcut modificări și a propus ca pământul să fie vândut conform legii. Se vede că dl Năstase nu poate face diferența dintre prețul normativ și cel de piață. Este evident că au acționat în defavoarea locuitorilor capitalei. Partidul „ȘOR” nu este împotriva dezvoltării orașului Chișinăului și a dezvoltatorilor imobiliari de bună credință, dar atunci când s-a discutat despre ordinea de zi, socialiștii și cei de la Platforma DA i-au convins pe ceilalți consilieri că sunt toate aprobările, avizele și că acest subiect trebuie inclus pe ordinea de zi. Reprezentanții Direcției Arhitectură au confirmat că nu sunt toate actele urbanistice. Mai mult, există o decizie potrivit căreia planurile urbanistice trebuie aprobate de către Ministerul Infrastructurii. Dl Spînu a confirmat că CMC a aprobat mai multe planuri urbanistice, fără avizul ministerului. Din păcate, nu ne rămâne să constatăm că la mijloc stau interese personale și nu interesele locuitorilor Chișinăului”, a conchis Serghei Burgudji.

Total
0
Shares
Total
0
Share