OPINIE // Mitingul ratat de duminică a developat mediocritatea Maiei Sandu

Mitingurile anunțate duminică de către două partide de opoziție, respectiv PAS și PPDA, au trecut fără a lăsa ecouri notabile, iar aceasta înseamnă că adunările în cauză au fost acțiuni ratate. În condițiile în care lipsesc mesajele consistente și sunt tot mai puțini doritori de a participa la reuniuni de partid, rezultatul era previzibil. Tehnica lipirii de probleme în ideea de a prinde prim planul zilei, pe care Maia Sandu o aplică cu abnegație, nu prea mai funcționează.  

Deci chestiunea nu ar fi meritat multe comentarii și atenție, dacă nu ar avea și semnificații în plan mai larg. Este de reținut în primul rând faptul că foștii aliați au organizat evenimentele separat și în aceeași zi, iar explicația cea mai probabilă a acestei întâmplări ar fi competiția între cele două partide.

Cele două entități se îndepărtează una de alta tot mai mult, iar acest fapt poate avea efecte importante în perspectiva alegerilor prezidențiale din toamnă. Ruperea îi va costa pe ambii lideri, însă cel mai mare preț, indiscutabil, îl va avea de plătit Maia Sandu.

Andrei Năstase, de fapt, a pierdut din asocierea forțată cu Maia Sandu, iar relansarea pe cont propriu și fără obligații ar putea să-i ofere mai multe șanse. În cadrul parteneriatului cu Maia Sandu dânsul a dat și a cedat mult mai mult decât a primit. Respectiv, Maia Sandu a beneficiat enorm, dar fără să facă un minim efort de a răspunde cu aceeași monedă.

Ba, mai mult, nu o singură dată a lăsat să se înțeleagă că își desconsideră partenerul, iar la alegerile pentru funcția de Primar al Chișinăului se pare că chiar l-a sabotat. Căci, deși formal Maia Sandu a declarat susținere pentru Andrei Năstase, partidul pe care îl conduce nu a fost observat să se implice în campania acestuia.

Evident, Andrei Năstase a pierdut nu doar din acest motiv în fața lui Ion Ceban, dar chestiuena rămâne una principială.

Andrei Năstase a fost forțat să accepte întâietatea Maiei Sandu în cadrul Blocului ACUM, iar asta l-a costat. În schimb, Maia Sandu a exploatat resursele pe care i le-a pus la dispoziție PPDA și s-a plasat mult peste Andrei Năstase în ceea ce privește nivelul cotei electorale. 

În consecință, din caracterul disproporționat al relației politice dintre cei doi va rezulta și impactul despărțirii asupra protagoniștilor.

Va fi o pierdere grea pentru Maia Sandu deoarece sprijinul PPDA nu înseamnă doar procentele lui Andrei Năstase Năstase, ci și o mașinărie electorală eficientă care include forța mediatică robustă și activiștii foarte prezenți și vizibili ai PPDA.

Îmi permit să afirm că PPDA din punct de vedere organizatoric este superior PAS-ului dat fiind că are la bază o structură mult mai solidă și mai pregătită, iar asta se va face observat cu prima ocazie în care partidul condus de Andrei Năstase va refuza să o susțină pe Maia Sandu, plătind polița pentru alegerile locale.

Iar pentru Maia Sandu alegerile care urmează sunt importante pentru că reprezintă și momentul decisiv pentru viitorul ei politic. Dacă învinge, viitorul îi va sta în față, dacă pierde, cariera dânsei se va încheia în mod realist imediat după alegeri, chiar dacă din inerție va mai fi prezentă în viața politică.

Maia Sandu și așa este outsider cert în competiția cu actualul președinte Igor Dodon, iar fără susținerea lui Andrei Năstase și a PPDA, înfrângerea în bătălia pentru funcția de președinte este garantată.

Maia Sandu în politica din Republica Moldova reprezintă rodul unei diversiuni politice orchestrate de curatorii dânsei, rodul intereselor clanurilor oligarhice, rodul conjuncturilor nefericite pentru cetățeni și rodul unei parazitări elucubrante pe seama sistemului politic. Dar poate vine și un moment când toate acestea se termină…

Total
0
Shares
Total
0
Share