O nouă campanie de prevenire a accidentelor rutiere – “Stop viteză la drum”

Respectarea regulilor circulaţiei rutiere poate salva vieţi. „Stop viteză la drum” – este genericul unei noi campanii de prevenire a accidentelor rutiere, lansată astăzi de către un magazin din capitală în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne şi Primăria municipiului Chişinău. Astfel, până pe 22 septembrie, vor fi difuzate mesaje de sensibilizare în mass-media, la TV şi pe reţele de socializare, dar şi materiale informative în magazin. Totodată, Inspectoratul Naţional de Securitate Publică va desfăşura o serie de acţiuni privind depistarea şi documentarea conducătorilor auto ce depăşesc limita de viteză, relatează Mesager.

Potrivit datelor din Registrul accidentelor rutiere, în primele şapte luni ale acestui an s-au înregistrat 1020 de accidente rutiere, soldate cu 117 persoane decedate şi 1150 rănite. Cele mai multe accidente s-au produs în capitală – 48 la sută din total.

Controalele oamenilor legii, dar şi radarele nu descurajează conducătorii auto să circule cu viteză excesivă. Oamenii spun că cei care încalcă regulile de circulaţie ar trebui să fie pedepsiţi mai aspru.

„Şoferii nu pot să înţeleagă acest lucru şi riscă nu doar cu viaţa lor, dar şi cu a celor din jur. Eu cred că ar fi cazul ca răspunderea să fie nu atât în mărimea amenziii sau ce mai este, cât în conştientizare, pentru că azi a făcut şi mâine din nou face”, spun moldovenii.

Potrivit autorităţilor, principalele cauze ale accidentelor sunt viteza excesivă, starea de ebrietate alcoolică şi narcotică a şoferului, dar şi neacordarea priorităţii.

„Mesaje care să-i motiveze să respecte regulile circulaţiei rutiere, să se informeze mai mult despre riscuri, să opteze pentru o viteză în spor pentru alte procese care pot aduce rezultate, dar nicidecum la viteza la drum. Lansarea acestei campanii este o dovadă a faptului că noi toţi nu suntem indiferenţi, iar motivul principal este viaţa şi securitatea oamenilor”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu.

„Siguranţa rutieră presupune o educaţie corespunzătoare, care trebuie să înceapă din familie la o vârstă cât mai fragedă. Să fie dezvoltată de-a lungului întregului ciclu şcolar şi desăvârşit de instructorii auto, odată cu instruirea în vedea obţinerii permisului de conducere”, a declarat viceprimarul municipiului Chişinău Angela Cutasevici.

Magazinul care a lansat campania a realizat şi un spot, care reflectă destăinuirile persoanelor care au provocat accidente. Spotul va fi promovat pentru a sensibiliza populaţia.

De la începutul anului, Inspectoratul Naţional de Securitate Publică al IGP a realizat mai multe acţiuni pentru combaterea „curselor ilegale”. Astfel, pentru încălcarea regulilor de circulaţie rutieră şi manifestarea unui comportament agresiv, au fost documentaţi 137 de conducători auto.

Total
0
Shares
Total
0
Share