Vot final în Parlamentul European: A fost prelungită cu un an liberalizarea comerțului dintre Republica Moldova și UE

Parlamentul European a votat astăzi regulamentul care prevede prelungirea cu un an a suspendării taxelor și cotelor de import aplicabile produselor exportate din Republica Moldova către Uniunea Europeană, scrie Moldpres.md

„Prin votul de astăzi, ne asigurăm că această nouă decizie este adoptată la timp, înainte de a expira hotărârea în vigoare de suspendare a taxelor de import, adică 24 iulie 2023”, a afirmat europarlamentarul Siegfried Mureșan. Potrivit acestuia, războiul din Ucraina a afectat puternic comerțul internațional al Moldovei, iar prin această decizie, UE își propune să ofere cât mai mult acces Republicii Moldova pe piața europeană.

„Produsele moldovenești care erau exportate spre est, prin tranzitarea Ucrainei, au rămas fără piață de desfacere. Tocmai de aceea, în 2022, am hotărât la nivel european să suspendăm taxele de import la cele 7 categorii de produse care fac obiectul cotelor tarifare: roșiile, usturoiul, strugurii de masă, merele, cireșele, prunele și sucul de struguri. Astăzi am decis să prelungim această decizie pentru încă un an”, a punctat eurodeputatul.

Oficialul a adăugat că „accesul pe piața europeană a ajutat semnificativ Republica Moldova în ultimul an”. „În ansamblu, exporturile din Moldova către UE au crescut de la 1,8 miliarde de euro în 2021 la 2,6 miliarde de euro în 2022. Trebuie să continuăm să oferim cât mai mult acces produselor moldovenești în Europa. UE este cea mai mare piață internă din lume. Accesul liber al produselor moldovenești nu are niciun impact negativ asupra pieței UE, dar aduce un mare beneficiu producătorilor din R. Moldova”, a menționat Siegfried Mureșan.

Europarlamentarul susține totodată că este necesară adoptarea „unei decizii pentru liberalizarea permanentă a comerțului dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, ceea ce va oferi mai multă predictibilitate pe piața din Moldova care, astfel, va putea atrage mai mulți investitori importanți”.

La începutul lunii mai, Comisia Europeană a propus prelungirea cu un an a suspendării taxelor și cotelor de import la exporturile moldovenești către Uniunea Europeană.

În prezent, Uniunea Europeană este principalul partener comercial al Republicii Moldova, peste 60 la sută dintre exporturile țării noastre fiind îndreptate spre piața europeană.

Total
0
Shares
Total
0
Share