Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina va propune în câteva luni un plan de acțiune pentru pace

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat într-un interviu că un plan de acțiune pentru obținerea păcii în țara sa va fi finalizat până la sfârșitul lunii noiembrie, scrie News.ro

Totuși, el a subliniat că nu poate accepta cererile de încetare a focului atâta timp cât Federația Rusă continuă ocuparea teritoriului ucrainean.

Interviul a fost realizat vineri de televiziunea publică japoneză NHK, la Kiev.

”Preşedintele (Zelenski – n.r.) a declarat că Kievul va începe discuţii detaliate cu ţările relevante privind integritatea teritorială şi alte probleme. El a spus că va crea un plan de acţiune pentru a obţine pacea până la sfârşitul lunii noiembrie”, potrivit NHK.

Oficialii de la Kiev au stabilit contacte în această lună cu echipele de campanie ale candidatului republican la președinția SUA, Donald Trump, și ale vicepreședintei democrate, Kamala Harris.

”Răbdarea, sprijinul şi presiunea diplomatică sunt trei factori pentru un sfârşit just al războiului. Dacă Statele Unite şi ţările europene rămân unite, aceasta va fi o presiune suplimentară şi va arăta Moscovei că nu are nicio şansă.

Am fost în contact cu echipa sa (a lui Trump – n.r.). Trump mi-a spus că este disponibil pentru orice întrebări şi că am numărul său de telefon”, a declarat Zelenski, care a precizat că l-a invitat pe Trump la Kiev. „Dacă domnul Trump vrea să ştie ceva despre Ucraina, poate veni să vadă cu ochii lui sau să mă întrebe pe mine”, a spus Zelenski, potrivit sursei citate.

De asemenea, Ihor Jovka, adjunctul șefului Administrației Prezidențiale de la Kiev, a declarat recent că Ucraina așteaptă implementarea celor zece puncte din „formula de pace” propusă de Zelenski, solicitând presiuni din partea cât mai multor state asupra Rusiei, indiferent de intențiile Moscovei.

Jovka a mai menționat că Ucraina dorește să organizeze un al doilea summit pentru pace până la sfârșitul anului.

”Japonia, ca parte din G7, ne-a oferit sprijin economic, umanitar și tehnic, intervenind rapid. A fost prima țară din afara NATO care a semnat un acord de cooperare în domeniul securității cu Ucraina”, a adăugat Zelenski în interviul acordat NHK.

Total
0
Shares
Total
0
Share