VIDEO // Victoria Furtună, declarație la Camera Deputaților din Italia: „Europa nu are nevoie de o Moldovă coruptă și instabilă”

Victoria Furtună, candidat desemnat la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, a susținut un discurs important la Camera Deputaților din Italia, în cadrul conferinței „Extinderea Uniunii Europene: Țările Vecine”, abordând direct provocările majore cu care se confruntă țara sa în relația cu Uniunea Europeană. Ea a subliniat că Moldova, în actuala stare de corupție, represiune politică și instabilitate economică, nu este pregătită pentru aderarea la UE.

Evenimentul a fost găzduit de Naike Gruppioni (Italia Viva/Renzi) și a reunit mai mulți oficiali italieni de rang înalt, inclusiv Alessia Ambrosi (Fratelli d’Italia/Meloni), Letizia Giorgianni (Fratelli d’Italia/Meloni), Andrea Di Giuseppe (Fratelli d’Italia/Meloni) și Andrea Crippa (Lega/Salvini).

Victoria Furtună: „Moldova nu este pregătită pentru Europa”

În discursul său, Victoria Furtună a evidențiat că, deși actualul guvern de la Chișinău promovează integrarea europeană și chiar intenționează să organizeze un referendum pentru aderarea la UE, realitățile din țară nu susțin acest obiectiv.

„Este greu pentru mine să admit asta pentru că îmi iubesc țara, dar trebuie să o spun: Europa nu are nevoie de o asemenea Moldovă. La Bruxelles, oamenii văd corupția, văd o economie pe moarte, văd represiunea politică și instabilitatea. Și, mai rău, văd că nu există niciun semn că situația ar putea să se îmbunătățească în viitorul apropiat”, a declarat Furtună, criticând deschis starea actuală a țării.

Naike Gruppioni: „Integrarea europeană nu este doar un proces geopolitic”

Deputatul Naike Gruppioni (Italia Viva/Renzi) a deschis conferința subliniind importanța extinderii Uniunii Europene către țările vecine, în special Moldova și Serbia, și rolul acestui proces în consolidarea valorilor comune. „Integrarea europeană nu este doar o chestiune geopolitică. Este un proiect care implică construirea unei comunități de valori și pace între popoare cu rădăcini culturale și religioase comune”, a declarat Gruppioni.

Ea a mulțumit în mod special Victoriei Furtună pentru abordarea sa sinceră și a evidențiat că Moldova reprezintă un partener strategic pentru Italia și Europa. Gruppioni a subliniat necesitatea reformelor interne pentru ca Moldova să fie pregătită pentru aderarea la UE.

Alessia Ambrosi: „Aderarea Moldovei la UE necesită angajament real pentru reforme”

Alessia Ambrosi (Fratelli d’Italia/Meloni) a reiterat că aderarea Moldovei la Uniunea Europeană trebuie să fie rezultatul unor reforme consistente și angajamente ferme din partea guvernului de la Chișinău. „Procesul de extindere a Uniunii Europene nu este unul ușor. Moldova trebuie să demonstreze că este pregătită, atât politic, cât și economic, pentru a se alătura comunității europene”, a declarat Ambrosi.

Andrea Di Giuseppe: „Integrarea economică este cheia stabilității”

Andrea Di Giuseppe (Fratelli d’Italia/Meloni) a subliniat că aspectul economic joacă un rol central în stabilitatea și dezvoltarea relațiilor între Uniunea Europeană și țările candidate. El a evidențiat faptul că integrarea economică a Serbiei și Moldovei este crucială pentru succesul viitor al acestor națiuni în cadrul comunității europene. „Businessul este un factor de echilibru social și economic. Problemele apar acolo unde lipsește această abundență”, a declarat Di Giuseppe, subliniind importanța afinităților culturale și economice pentru o integrare europeană de succes.

Andrea Crippa: „Respectul reciproc este esențial în relațiile dintre UE și țările vecine”

Andrea Crippa (Lega/Salvini) a atras atenția asupra necesității unui dialog sincer și transparent între Uniunea Europeană și țările candidate, cum este cazul Moldovei. „Respectul reciproc trebuie să stea la baza relațiilor noastre. Moldova are nevoie de sprijin, dar și de voința politică de a implementa reformele necesare”, a spus Crippa.

Victoria Furtună: „Escaladarea conflictului subminează viitorul Moldovei”

În continuarea discursului său, Victoria Furtună a exprimat îngrijorări cu privire la escaladarea conflictelor și militarizarea țării sub conducerea guvernării conduse de Maia Sandu. Ea a avertizat că, în loc să aducă stabilitate și să apropie Moldova de Uniunea Europeană, aceste acțiuni riscă să izoleze și mai mult țara.

„Guvernul actual susține escaladarea conflictului. De aceea, sub Maia Sandu, Moldova se va umple de arme. Și din acest motiv, continuă să ne spună povești despre Uniunea Europeană. Dar când războiul se va încheia, și procesul de integrare europeană va înceta”, a afirmat Furtună.

Discursul Victoriei Furtună, în Legislativul italian, a adus în prim-plan o viziune critică asupra procesului de integrare europeană a Republicii Moldova, punând accent pe nevoia urgentă de reforme interne și de respect reciproc între Moldova și Uniunea Europeană. Reacțiile din partea oficialilor italieni au reflectat preocupările similare legate de provocările acestui proces, subliniind importanța unui angajament real din partea guvernului moldovean.

Conferința a oferit o platformă pentru discutarea viitorului relațiilor între Uniunea Europeană și țările vecine, Moldova și Serbia fiind în centrul atenției ca parteneri strategici în eforturile de extindere a blocului european.

Total
0
Shares
Total
0
Share