VIDEO // Soluțiile lui Alexandr Stoianoglo pentru reabilitarea sectorului agroalimentar

Candidatul poporului la funcția de Președinte al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, a susținut ieri al doilea briefing dedicat prezentării programului său electoral. Candidatul a vorbit despre măsurile ce urmează a fi întreprinse pentru reabilitarea sectorului agroalimentar.

Alexandr Stoianoglo a subliniat că acest sector reprezintă o ramură strategică a economiei naționale, având o pondere anuală de peste 14% din produsul intern brut și mai mult de 45% din volumul total al exporturilor țării.

Potrivit candidatului, asigurarea securității alimentare a populației este o obligație a fiecărui stat. Cu toate acestea, sectorul agroalimentar din Moldova trece printr-o criză profundă, iar prețurile la produsele alimentare de bază au crescut, în medie, cu peste 66% în ultimii trei ani.

”Spre regret, pentru conducerea țării dezvoltarea sectorului agroalimentar nu este o prioritate. Moldova, în mare parte, a fost transformată într-o țară exportatoare de materie primă – exportăm grâu, orz și porumb, dar importăm carne și lapte, pe care le-am putea produce aici, în Moldova”, a spus Alexandr Stoianoglo.

Stoianoglo a atras atenția asupra faptului că produsele agroalimentare moldovenești au devenit necompetitive atât pe piața internă, cât și pe cea externă. În prezent, mii de producători agricoli se află în pragul falimentului din cauza incapacității de plată.

Potrivit candidatului, sunt necesare măsuri urgente care, pe de o parte, să oprească declinul sectorului, iar pe de altă parte, să pună bazele unei dezvoltări durabile pe viitor.

Printre măsurile prioritare care trebuie întreprinse, candidatul a menționat următoarele:

1. Interzicerea prin lege a vânzării terenurilor agricole persoanelor fizice și juridice străine.

2. Asigurarea accesului producătorilor agricoli și din industria alimentară autohtoni în rețelele comerciale din țară.

3. Asigurarea sectorului agroalimentar cu forță de muncă calificată prin restabilirea Universității Agrare de Stat din Moldova și revitalizarea sistemului de cercetare și inovare în agricultură.

4. Deblocarea conturilor TVA pentru producătorii din sectorul agroalimentar.

5. Introducerea impozitului pe venit la cota zero pentru venitul reinvestit în sectorul agroalimentar în zonele rurale.

6. Modificarea Legii cu privire la achizițiile publice, astfel încât pentru instituțiile publice să se achiziționeze în mod prioritar produse alimentare autohtone.

7. Sporirea fondului de subvenționare în agricultură la minim 2,5 miliarde lei.

”Acestea sunt doar unele dintre măsurile ce se impun. Împreună cu echipa, avem un amplu program de stabilizare şi relansare a agriculturii. Acest domeniu important încă poate fi salvat şi noi vom demonstra acest lucru!”, a recapitulat Alexandr Stoianoglo.

Total
0
Shares
Total
0
Share