VIDEO // Procuratura trebuie să ancheteze licitația de la AIC, iar pentru Andrei Spînu există articole în Codul Penal și în Codul de Procedură Penală, susține Victoria Furtună

Victoria Furtună, candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova și fost procuror anticorupție, acuză guvernarea PAS de abuz de serviciu în legătură cu licitația pentru spațiile comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. În cadrul emisiunii Puterea a Patra de la N4, Furtună a subliniat că licitația ar fi fost concepută în mod deliberat pentru a favoriza un agent economic prestabilit, cu care guvernarea ar avea înțelegeri prealabile.

„Ceea ce face prezenta guvernare este un abuz de serviciu și de putere, prin care facilitează a priori un agent economic prestabilit, cu care are înțelegeri prealabile în sensul în care acesta să fie desemnat drept câștigător. Pentru a înțelege acest fapt nu trebuie să fii jurist sau procuror, deci te uiți la caietul de sarcini și vezi că el este exact, adaptat după caracteristicile tehnice ale agentului respectiv”, a declarat Furtună.

Fostul procuror anticorupție a evidențiat faptul că Procuratura ar fi trebuit să intervină deja pentru a investiga posibilele infracțiuni. „Procuratura demult trebuia să inițieze o cauză penală aferent circumstanțelor, cel puțin în privința tentativei de abuz în serviciu, nici nu înțeleg de ce până în prezent aceste acțiuni nu se întreprind.”

Victoria Furtună a sugerat că există încă posibilitatea ca actuala guvernare să modifice condițiile licitației, astfel încât și agenții economici din Republica Moldova să poată participa. „Eu aș sugera prezentei guvernări că mai are posibilitatea să facă aceste schimbări, să adapteze acest caiet de sarcini în așa măsură ca să poată participa la această licitație și agenții economici din Republica Moldova.”

Furtună a subliniat că Republica Moldova dispune de agenți economici capabili să facă investiții în acest sector: „Credeți că noi, în Republica Moldova, nu avem suficienți agenți economici cu capacitate materială de a investi în aceste spații? Eu cred că, aferent circumstanțelor în cauză, trebuie să se expună Procuratura și organele competente, să facă o investigație.”

În final, candidata la președinție a subliniat capacitatea autorităților de a documenta orice infracțiune: „Republica Moldova este dotată cu suficientă tehnică specială de investigație, care poate documenta absolut orice infracțiune, dar nu se dorește. Nu există nu pot, există nu vreau.”

În contextul discuțiilor despre presupusa implicare a ministrului Andrei Spînu în acest proces, Furtună a afirmat: „Eu cred că, cine este domnul Spînu ne poate spune Codul penal și Codul de procedură penală, care au articole prin care poate fi dată calificarea procesuală a acestuia.”

Declarațiile Victoriei Furtună vin în contextul scandalului iscat în jurul licitației pentru gestionarea spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău, despre care se susține că ar fi organizată pentru a favoriza compania Lagardere, o acuzație care a stârnit numeroase controverse.

Recent, AIC a anunțat prelungirea procedurii de licitație, singura ofertă venind de la compania Lagardere.

Total
0
Shares
Total
0
Share