VIDEO // PNM refuză să participe la alegerile prezidențiale din cauza „show-ului politic”

Partidul Națino

Partidul Național Moldovenesc (PNM) a anunțat astăzi decizia de a nu participa la alegerile prezidențiale și de a nu se implica activ în campania pentru referendumul constituțional, ambele programate pentru 20 octombrie 2024, scrie știrionline.md

PNM și-a exprimat îngrijorarea cu privire la numărul mare de pretendenți la funcția de șef al statului, subliniind că promisiunile populiste și nerealiste ale acestora pot induce electoratul în eroare și distrage atenția de la provocările reale cu care se confruntă țara. Conducerea partidului a declarat că participarea la un astfel de „show politic” este inoportună, mai ales într-un stat parlamentar, unde atribuțiile președintelui sunt exagerate în dezbaterile publice.

În privința referendumului constituțional, deși PNM nu va participa activ în campanie, partidul îndeamnă cetățenii să voteze „Pentru”. PNM consideră că orice demers care apropie Republica Moldova de Uniunea Europeană merită susținut, pentru că reprezintă o oportunitate de a accelera procesul de reunificare cu România, un obiectiv central pentru formațiune.

De asemenea, PNM a atras atenția asupra monopolului politic instaurat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), care a subjugat instituțiile statului, transformându-le în instrumente de partid. Partidul și-a exprimat îngrijorarea față de marginalizarea constantă a cauzei unioniste, în contextul unei guvernări care a perpetuat tiparele vechilor regimuri. În acest sens, PNM rămâne axat pe alegerile parlamentare din 2025, promovând un mesaj clar: singura cale reală pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană și NATO este unirea cu România.

Partidul Național Moldovenesc face un apel sincer către toți cei care împărtășesc idealul unionist să lase deoparte orgoliile și să se unească într-o singură forță. PNM avertizează că, dacă nu se acționează acum, riscul este ca, în câțiva ani, subiectul unirii să dispară complet de pe agenda politică de la Chișinău, iar forțele stataliste pro-ruse să câștige teren.

”PNM rămâne dedicat luptei pentru un viitor european și românesc al Republicii Moldova și va continua să promoveze valorile naționale și democratice”, este notat în comunicatul de presă.

Total
0
Shares
Total
0
Share