VIDEO // Natalia Morari: „Reforma justiției a fost doar o preluare totală a sistemului”

Natalia Morari, candidat desemnat la funcția de președinte al Republicii Moldova, a declarat că reforma justiției inițiată de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și Maia Sandu ”a ajuns la final”, însă rezultatul acesteia ar fi preluarea totală a controlului asupra sistemului judiciar. Morari a menționat că judecătorii care s-au opus acestui proces, precum Victoria Sanduța și Alexei Paniș, au fost eliminați din sistem.

„Victoria Sanduța a fost demisă printr-un decret semnat de Maia Sandu, iar Alexei Paniș nu a trecut testul Comisiei Pre-Vetting. Asociația Judecătorilor și-a exprimat îngrijorarea față de aceste acțiuni, invocând riscuri legate de independența și integritatea sistemului judiciar”, a spus Morari. Ea a subliniat faptul că decretul de demitere a fost emis în timp ce Sanduța încă se afla în litigiu cu Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), acțiune pe care o consideră ilegală.

Morari a făcut referire și la o declarație recentă a Ambasadorului Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks, care a menționat că rezultatele reformei justiției sunt mai bune decât se așteptau. „Dacă vă țin cumva prizonier, dați-ne un semn și vă vom ajuta”, a comentat ironic candidata, exprimându-și surprinderea față de poziția partenerilor de dezvoltare.

Natalia Morari a concluzionat că, la finalul mandatului actualei guvernări, cetățenii vor trebui să se implice în „curățarea” situației, referindu-se la ceea ce ea numește abuzurile din justiție.

Total
0
Shares
Total
0
Share