VIDEO // Natalia Morari: „Economia Moldovei este în comă – redresarea economică va fi prioritatea mandatului meu prezidențial”

Candidatul la alegerile prezidențiale din 2024 promite reforme economice radicale și un plan ambițios de revigorare a economiei naționale.

Natalia Morari, candidat la alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024, a prezentat un plan detaliat pentru redresarea economiei Republicii Moldova, subliniind că această problemă va fi prioritatea absolută a mandatului său, dacă va fi aleasă președinte. Într-un editorial amplu, Morari a descris starea actuală a economiei naționale ca fiind „în comă”, avertizând că fără intervenții rapide și strategice, țara riscă o „moarte clinică” economică.

„Economia noastră este practic în comă, activitatea instituțiilor statului trebuie să fie pentru și despre economie. De ce? Pentru că doar într-o economie dezvoltată noi vom avea pensii ca în Luxemburg, salarii ca în Elveția, drumuri ca în Austria, medicină ca în Germania, agricultură ca în Olanda”, a declarat Morari, criticând dependența actuală a Moldovei de credite și granturi. Ea a subliniat că aceste surse externe nu sunt suficiente pentru a scoate țara din criză: „Din credite sau granturi nu obții pensii, salarii, drumuri, medicină, poți doar să te menții în comă.”

Pentru a ilustra situația economică actuală și lipsa de viziune a liderilor politici, Morari a relatat o poveste metaforică despre șoareci care, în fața prădătorilor, primesc sfatul de a deveni arici, dar nu știu cum să facă această transformare. „Prieteni, cam așa e la noi cu majoritatea candidaților la orice tip de alegeri: strategic ne promit salarii, pensii, drumuri, viață bună, revenirea diasporei acasă, marea cu sarea, dar cu tactica (adică cum concret vor face toate acestea) – ca în banc, stau cam prost”, a spus Morari, evidențiind diferența dintre promisiuni și acțiuni concrete.

În editorialul său, Morari a oferit o diagnoză sumbră a economiei moldovenești, menționând numeroasele provocări cu care se confruntă țara: deficitul de forță de muncă calificată, resursele energetice extrem de scumpe, lipsa pieței de desfacere și dependența de importuri. „Cum v-am mai spus la început, economia Republicii Moldova este în comă. Avem toate condițiile pentru moartea sa clinică. Nu avem forță de muncă ieftină, avem de fapt un deficit de forță de muncă, în special cea calificată”, a avertizat ea.

Un exemplu concret oferit de Morari a fost situația companiei Draxlmaier, unul dintre cei mai mari investitori în Moldova, care în 2010 își recruta angajații dintr-un perimetru de 30 de kilometri, dar care acum trebuie să aducă muncitori de la 90 de kilometri distanță, din cauza lipsei de personal local. „Salariul mediu în Moldova a ajuns deja la 700 de euro – gata, afacerea își pierde sensul. Și cu asta s-au terminat investitorii, înțelegeți? Acum ar trebui să ne aflăm în faza de economie în curs de dezvoltare – toate țările asiatice s-au dezvoltat doar datorită forței de muncă ieftine care a atras investitori. Dar noi astăzi nu avem muncitori ieftini – în această situație putem uita de modelul clasic de atragere a investitorilor”, a explicat ea, subliniind că fără măsuri urgente, investitorii străini se vor orienta către alte țări, cum ar fi Marocul sau Tunisia.

Pentru a opri acest declin, Natalia Morari a subliniat necesitatea de a stopa exodul forței de muncă și de a relansa economia națională. Ea a explicat că acest proces va implica două etape esențiale: eliminarea barierelor birocratice și a modelelor economice înrădăcinate, care împiedică dezvoltarea, și crearea unei noi economii bazate pe tehnologii, servicii, educație și inovație. „Să-i permitem să-și utilizeze la maximum potențialul pe platforma existentă; b) crearea unei noi economii, și anume, economia tehnologiilor, economia serviciilor, economia financiară, economia educațional-innovativă”, a detaliat ea.

Morari a criticat dur dereglementarea simplistă fără o reformă structurală profundă a instituțiilor de stat, susținând că o astfel de abordare este ca „tratarea unui bolnav de cancer cu analgezice.” „La noi nu acoperișul curge, ci clădirea în sine este defectă. Dereglementarea simplă fără revizuirea funcționalității instituțiilor de stat este o activitate inutilă”, a spus ea, subliniind că fiecare minister și agenție va trebui să demonstreze dreptul la existență. „După ce instituțiile statului își vor demonstra dreptul la existență, vor fi luate următoarele măsuri: Anularea a mii de acte de reglementare și regulamente. Activitatea noastră economică este supraîncărcată cu restricții nejustificate”, a adăugat ea.

Un alt aspect central al planului Morari este protecția investitorilor. Ea a anunțat că, dacă va fi aleasă, va demite întreaga componență a Consiliului Concurenței, pe care o consideră o barieră majoră pentru investitori. „Trebuie să transmitem un semnal investitorilor că noua putere va pedepsi aspru pe oricine îndrăznește să atingă investitorii, fie ei străini, fie locali”, a declarat ea. Morari a relatat un caz recent în care compania japoneză Sumitomo a fost sancționată abuziv cu 270 de milioane de lei, după ce a refuzat să plătească un comision de 10% pentru a evita penalizarea. „Este un caz revoltător! Pentru asta, trebuie să-i pedepsim exemplar”, a spus ea, subliniind că astfel de practici trebuie să înceteze.

În contextul războiului din Ucraina, Natalia Morari a văzut o oportunitate pentru Moldova de a atrage capitalul industrial ucrainean. Ea a propus transferul de uzine și fabrici întregi din Ucraina, argumentând că aceasta ar putea duce la dublarea PIB-ului industrial al Moldovei în doi ani. „Vreau să transferăm în țara noastră întregi uzine și fabrici din Ucraina. Vreau să dublăm PIB-ul nostru industrial prin intermediul industriei ucrainene în doi ani. De ce ne-a rămas puțin timp? Dacă vor începe negocierile – și este foarte probabil că vor începe – stimulentele pentru industriașii ucraineni de a se reloca se vor diminua”, a explicat ea, subliniind urgența acțiunii.

Un alt punct central al planului economic al candidatei este amnistia capitalului, pe care o consideră esențială pentru atragerea resurselor necesare reformelor structurale. „Amnistia capitalului este cea mai importantă sarcină pentru atragerea resurselor necesare pentru reforme structurale. Oamenii trebuie să primească o oportunitate unică de a-și legaliza capitalul”, a explicat ea. Această amnistie va oferi cetățenilor și non-cetățenilor posibilitatea de a-și legaliza capitalul fără riscul de a fi urmăriți penal pentru declarațiile făcute.

În paralel, Morari a anunțat că va implementa o amnistie fiscală, care să ofere operatorilor economici posibilitatea de a-și închide vechile restanțe fiscale înainte de înăsprirea sancțiunilor pentru infracțiunile fiscale. „Vom efectua o amnistie fiscală. De ce este necesară? Vom crea un regim fiscal extrem de confortabil pentru afacerile noi sau în curs de dezvoltare”, a subliniat ea, adăugând că trebuie menținut un echilibru constant între interesele economice și necesitatea de a crește pensiile și salariile. „Pentru mine, prioritatea nu va fi completarea bugetului, ci creșterea economiei. Un buget mare este doar o consecință a unei economii sănătoase și în dezvoltare. Economia este mai presus de toate. Pentru că dacă este economie, sunt pensii, salarii, drumuri, medicină, educație, sport, cultură, știință – viață, mai pe scurt”, a subliniat Morari, argumentând că prioritizarea creșterii economice va duce în mod natural la îmbunătățirea nivelului de trai și la stabilitatea financiară a țării.

Candidata a subliniat că, în cazul în care va prelua mandatul de președinte, va acționa rapid pentru a implementa aceste reforme, având în vedere starea critică a economiei. Ea a menționat că va fi nevoie de acțiuni simultane și interconectate în toate domeniile economiei pentru a obține rezultate tangibile și durabile. „Va trebui să facem simultan sute de acțiuni interconectate în toate domeniile economiei”, a spus Morari, subliniind că reformele propuse nu pot fi realizate prin măsuri izolate, ci printr-o abordare coordonată și bine planificată.

În încheiere, Natalia Morari a invitat cetățenii să participe activ la dezvoltarea programului său electoral, subliniind că există loc pentru idei creative și pentru contribuții din partea tuturor celor care doresc să vadă o schimbare reală în Moldova. „Mă voi bucura să vă aud părerea despre propunerile de mai sus. Puteți scrie în comentarii sau să ne scrieți la adresa de mai jos. Nu uitați, unde-s mulți, puterea crește. Loc pentru idei creative în programul meu mai este”, a spus ea, încurajând participarea cetățenilor la discuțiile privind viitorul țării.

Total
0
Shares
Total
0
Share