VIDEO // Natalia Morari, despre încheierea sesiunii parlamentare: “După ce au pus țara pe pauză la toate capitolele, au decis și ei să-și ia vacanță”

Natalia Morari, candidat anunțat la alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024, critică aspru activitatea Parlamentului și comportamentul parlamentarilor pe durata sesiunii recent încheiate.

Morari a acuzat parlamentarii de stagnare și degradare în toate domeniile, afirmând că aceștia au pus țara pe pauză, atât la propriu, cât și la figurat. “După ce au pus țara pe pauză la toate capitolele – stagnare și chiar degradare în toate domeniile – au decis și ei să-și ia vacanță”, a declarat ea, referindu-se la încheierea sesiunii de iarnă-vară a Parlamentului.

Morari nu a ezitat să sublinieze faptul că, în timp ce majoritatea deputaților se relaxează în vacanțe, medicii, polițiștii, profesorii și alți muncitori esențiali continuă să-și desfășoare activitatea, meritând cu adevărat concediile lor. În contrast, ea a acuzat parlamentarii că nu au realizat nimic semnificativ, votând legi pe care apoi le modifică din cauza greșelilor comise.

O atenție deosebită a fost acordată criticii aduse PAS-ului și Maiei Sandu, pe care Morari îi acuză de adoptarea unor legi care încalcă principiile de justiție și corectitudine. Ea a evidențiat o tentativă recentă de modificare a legii pentru a permite distrugerea arhivelor privind evaluarea judecătorilor și procurorilor, comparând această inițiativă cu acțiunile regimurilor dictatoriale care șterg urmele crimelor comise.

În final, Natalia Morari a solicitat clarificări privind prețurile exagerate la achizițiile de gaze și păcură, acuzând administrația actuală de furt și manipulare. “De ce până acum nimeni nu a ieșit să explice această diferență de prețuri? Pentru că nu au ce spune”, a afirmat ea, adresându-se direct Maiei Sandu.

“După ce au pus țara pe pauză la toate capitolele – stagnare și chiar degradare în toate domeniile – au decis și ei să-și ia vacanță. Evident, vorbim despre cei din Parlamentul țării, care au încheiat sesiunea de iarnă-vară. Da, așa spune chiar legea, că sesiunea se încheie în ultima zi a lunii iulie. În timp ce noi scriem acest subiect, în timp ce acesta este montat, în timp ce el este încărcat pe YouTube, foarte mulți deputați, fie din opoziție, fie, evident, de la putere, deja sunt în avioane cu destinația odihnă. Nu, nu suntem populiști pentru a spune că parlamentarii nu au dreptul la concediu, că trebuie să stea doar în clădirea Legislativului cu sau fără treabă. Noi avem doar o întrebare – să se odihnească după ce efort? Da, lasă-i să se ducă, toți merită o pauză, doar că un concediu al unui medic, al unui polițist, al unui profesor, al unui pompier, al unui muncitor, al unui educator e pe merit, ei chiar au dreptul moral. Dar ai noștri bravi ostași ai PAS-ului se pot mândri cu un singur lucru – că ne-au prostit timp de încă o sesiune parlamentară, perioadă în care nu doar pâine nu au furnizat, dar nici măcar circ. Opoziția legislativă a făcut ce știe ea mai bine în tot acest timp – nu a făcut nimic care să fie luat în calcul – a propus legi și inițiative, a chemat la audieri diverși demnitari și tot așa, doar că logic nimeni nu i-a auzit. Ceilalți deputați, devotații Maiei Sandu, votau legi – azi în primă lectură, mâine în a doua, iar în a treia zi le modificau când vedeau ce terci au comis. Și după ce le modificau, Sandu le promulga, se publicau în Monitorul Oficial, știți ce se întâmpla de obicei? Constatău că iarăși au comis-o și schimbau nu se știe a câta oară una sau altă lege. Pe culoarele Parlamentului, angajații de ani buni acolo râd în hohote, dar pe ascuns, când văd în slujba cui lucrează. Parlamentarilor noștri li se mai spune și legiuitori – adică persoane care elaborează legi. Doar că în ultimii ani noi cu toții am observat că ei nu le elaborau, ci le inventau la un pahar de tărie în timp ce mai dansau în cluburile lui Plahotniuc, pe minte mahmură le scriau pe o foaie, îmbătați de dragostea față de Maia Sandu, le votau, ea le promulga fiind amețită de dorul unei noi vizite în afara țării, căci la noi ei nu-i prea place, iar într-un final țara a ajuns unde a ajuns.

Pe final de sesiune parlamentară, PAS-ul a încercat să mai comită câteva infracțiuni. Iată un exemplu – deputații puterii doreau, în ultima ședință plenară din această sesiune, să voteze o modificare de lege prin care să permită distrugerea tuturor arhivelor privind procesul de evaluare externă a judecătorilor și procurorilor. Distrugerea tuturor actelor acumulate în procesul pre-vettingului urma să fie pusă în responsabilitatea Consiliului Superior al Magistraturii și Consiliului Superior al Procurorilor. Această inepție a amintit tuturor despre un caz după furtul miliardului, atunci când la marginea orașului un microbuz plin cu documente de la Banca de Economii pur și simplu a ars integral. Altora această nebunie pasistă le-a amintit despre filmele cu criminali, care după ce comit o infracțiune, șterg urmele. Unii comparau această intenție cu acțiunile naziștilor din ultimele lor luni de aflare la conducerea Germaniei, atunci când la fel ardeau tone de documente pentru a scăpa ulterior de judecată. Dar nu au scăpat. Și nici actualii nu vor scăpa. Este adevărat că după un val de critici de pe toate fronturile politice, PAS a decis, atenție, să pună pe pauză acest proiect. Repet – pe pauză, adică vor mai reveni la el atunci când ni se va distrage atenția cu altceva și mai grav. Autorul amendamentului, deputatul PAS Vasile Grădinaru, a promis că la toamnă ei vor reveni la acest subiect.

O lege care încalcă conceptul de justiție, onestitate, adevăr și corectitudine este ea însăși o crimă – adică crima se transformă în formă de lege și astfel se legalizează. De exemplu, dacă am vrea să mituim diplomații, am putea adopta o lege care să legalizeze plățile către copiii lor, un 700 sau 500 de euro (vă mai amintiți acest amendament rușinos de săptămâna trecută). Am începe cu copiii, apoi am organiza plăți pentru bunicile sau buneii lor. În regimurile autoritare, apropo, totul se desfășoară conform aceluiași scenariu – toate abuzurile de putere sunt prezentate sub formă de lege, iar apoi dictatorii spun că fac totul conform legii. În Germania fascistă existau legi care permiteau crearea lagărelor de concentrare, în Gulagul stalinist existau legi care permiteau executarea oamenilor. Astăzi, în Afganistan sunt legi proprii și puterea de acolo, formal, acționează conform legii, executând proprii cetățeni. Maia Sandu creează legi care îi permit să fure, să închidă canale, să preia puterea și apoi adoptă legi care distrug dovezile crimelor comise. Înțelegeți nivelul acestor nebuni care doresc să adopte o lege care permite distrugerea dovezilor crimelor pe care ei le-au comis? Dar cum stau lucrurile cu adevărat? Permiteți-mi să vă povestesc. Lucrătorii SIS, CNA, procuratura și ANI se adresează Maiei Sandu și spun: „Doamna Sandu, am făcut atât de multe lucruri la comanda dumneavoastră în această comisie de vetting și pre-vetting, încât pur și simplu putem fi trimiși toți la închisoare. Acum vin alegerile, există acolo Stoianoglo, Morari care ne-ar putea trage la răspundere. Ar începe cu noi și ar termina cu dumneavoastră. Ar trebui să curățăm urmele în caz că puterea se schimbă. E prea riscant”. Și poftim-пожалуйста, apare amendamentul care permite distrugerea documentelor. Iar mâine ar putea apărea inițiativa de distrugere a documentelor legate de achiziții de gaze, motorină, vaccinuri, construcția drumurilor, reparația podurilor – sunt capabili de orice. Oamenii care încă nu cu mult timp în urmă, pe vremea lui Plahotniuc, strigau că toate achizițiile din fonduri publice trebuie să fie transparente, acum, imediat ce au ajuns în funcție, strigă că prețul gazului este un secret de stat.

Spuneți-mi, voi cei care îi susțineți încă și strigați „Bravo, Maia!”, ce se întâmplă în capul vostru când PAS și Maia Sandu adoptă legi evident criminale care îi demască ca fiind o grupare criminală? Să reflectăm împreună. Cum se face că în timpul lui Plahotniuc ne erau suficiente zvonuri despre scheme pentru a-l numi hoț și bandit (deși în majoritatea cazurilor nu existau dovezi documentare – acestea au apărut abia după ce Plahotniuc a pierdut puterea)? Și acum avem dovezi documentare ale furtului a 70 de milioane de euro la achiziții de gaze și 43 de milioane de dolari la achiziții de păcură, fără a mai vorbi de drumuri și poduri, și nimeni nu spune că Maia Sandu este o hoață? De ce se întâmplă asta? Explicația este simplă – se formează un efect psihologic – iluzia adevărului. Toți oamenii sunt foarte receptivi la efectul „iluziei adevărului” – cu cât mai des auzim o afirmație, cu atât suntem mai siguri că ea este adevărată. Maia Sandu practic i-a zombat pe oameni, repetând în fiecare discurs „Sunt cinstită, suntem cinstiți, suntem buni” și astfel a creat iluzia adevărului. Dragi prieteni, eu de exemplu nu am furat niciodată nici măcar un leu în toată viața mea și sunt convinsă că majoritatea dintre voi nu a furat nimic de la nimeni. Dar nici măcar nu ne trece prin cap să strigăm peste tot „Sunt cinstită, sunt cinstită, sunt cinstită. Sunt cinstită!” Pentru că, în primul rând, oamenii cinstiți nu vorbesc despre asta – este un statut firesc al unei persoane corecte, nu este o superputere de care să te lauzi – este pur și simplu o normă. Și nici nu este modest, în final. Așa că noi nu vom încerca să demonstrăm tuturor și să convingem pe toată lumea că suntem cinstiți. În schimb, asta vor face escrocii care vor să ne convingă că ei sunt cinstiți. Și povestea cu camerele de filmat este cel mai probabil una dintre multele altele care doar au ieșit la iveală. Pur și simplu s-a găsit un fost procuror care a recunoscut acest lucru.

Și dacă tot am ajuns aici, să ne amintim de recenta întâlnire a doamnei președinte cu diaspora din Nisa. Oamenii din video au întrebat-o direct pe doamna Sandu despre furtul la achiziția gazelor. Ea a răspuns în maniera ei renumită – totul este propagandă și manipulare. Doamna Sandu, vreau să vă întreb în cadrul unei dezbateri: prețul pe bursa TTF de 27€ pentru MWh este propagandă și manipulare? Energocom însuși a recunoscut acest preț. Iar dumneavoastră în acest timp cumpărați gaze cu 93€ pentru MWh. Adică de 3,5 ori mai scump! Acest lucru la procurori, dar și la oamenii normali se numește furt. Iar dumneavoastră îl numiți propagandă și manipulare. De ce până acum nimeni nu a ieșit să explice această diferență de prețuri? Pentru că nu au ce spune. Încă o întrebare pentru doamna Sandu la dezbateri, la care ea la sigur se va teme să vină. Ați cumpărat păcură cu 880$ pe tonă, iar conform agenției Platts prețul de achiziție era de 494$ pe tonă. Încă 60$ au fost costuri de transport. Întrebare: unde au dispărut 326$ pe tonă? Asta înseamnă 43 de milioane de dolari. Cine se ocupă de propagandă și manipulare? Agenția mondială Platts? Ea manipulează prețurile? Sau tariful pe calea ferată este propagandistic? Sau contractele cu Termoelectrica de 880$ sunt propagandă și manipulare, iar de fapt prețul este de 320$ pe tonă? De ce mințiți permanent? De ce nimeni nu a negat nimic? Vă răspund – pentru că nu au ce nega. Totul este adevărat! De aceea, am o singură întrebare: doamna Sandu, unde-s banii?”, este declarația integrală a Nataliei Morari.

Total
0
Shares
Total
0
Share