VIDEO // Natalia Morari, candidat la președinția Republicii Moldova: „Agricultorii vor răspunde prin vot minciunii și ipocriziei actualei guvernări!”

Natalia Morari, candidatul desemnat la funcția de președinte al Republicii Moldova, a vorbit despre modul în care guvernarea PAS a gestionat situația dificilă cu care se confruntă fermierii afectați de intemperiile și seceta din această vară. Morari a criticat felul în care guvernarea Maiei Sandu a gestionat situația fermierilor afectați de intemperiile și seceta din această vară, subliniind că aceștia se află în pragul falimentului, în ciuda promisiunilor atrăgătoare făcute de PAS în campaniile electorale din 2020-2021.

„Atunci când aveau nevoie de voturile și susținerea agricultorilor, erau cei mai iubiți dintre pământeni și li se ofereau iluzii și promisiuni atrăgătoare. Însă, acum, guvernarea PAS practic le întoarce spatele”, a declarat Morari. Ea a evidențiat faptul că guvernul a alocat doar 100 de milioane de lei pentru compensarea prejudiciilor cauzate de intemperii, în timp ce pierderile sunt estimate la 135 de milioane de lei doar în raionul Cahul, pentru cultura de grâu.

Candidatul a rememorat protestele fermierilor din anii 2020-2021, când Maia Sandu, actualul președinte, și PAS și-au câștigat sprijinul electoral inclusiv datorită susținerii fermierilor. „Acest sprijin al lor s-a datorat, la rândul său, sprijinului declarat în timpul manifestațiilor din partea PAS-ului și al dnei actuale președinte, care personal participau la protestele fermierilor, organizau proteste separate unde se scandau mesaje de susținere, chiar și soluții se promiteau, iar pe la spate chiar și funcții li se promiteau”, a continuat Morari.

Totuși, potrivit ei, după obținerea victoriei electorale, PAS și Maia Sandu au uitat de aceste promisiuni, iar anul trecut, într-o întrevedere cu agricultorii, președintele le-ar fi spus direct că „agricultura nu mai este o prioritate pentru Moldova”, ”șocându-i pe fermieri”. Morari a subliniat că acest lucru demonstrează o schimbare radicală de atitudine din partea guvernării față de fermieri, care acum se simt trădați și abandonați.

Natalia Morari a propus o serie de soluții concrete pentru a ajuta agricultorii și a revitaliza sectorul agricol. Printre acestea se numără crearea unui fond de stabilizare, care să fie alimentat în perioadele cu recolte bune și să compenseze pierderile în caz de criză. Acest fond ar trebui, de asemenea, să acopere primele de asigurare pentru riscuri precum seceta, inundațiile sau grindina.

Pe termen lung, Morari a sugerat ca fondul să fie finanțat din veniturile obținute pe piețele de export premium, pe care ar trebui să le găsească și să le deschidă șeful statului și prim-ministrul. Însă, pentru că situația este urgentă, candidatul a propus ca fondul să fie deschis cât mai curând posibil, cu bani împrumutați din fondul de garantare a depozitelor bancare.

„Astăzi acești bani sunt complet disponibili în bănci. Sistemul bancar este sigur, extrem de volatil și bine capitalizat. Nu sunt așteptate turbulențe în viitorul apropiat. Cu toate acestea, falimentul în masă al fermierilor va duce la pierderi inevitabile pentru bănci”, a explicat Morari, subliniind că băncile ar fi bucuroase să ușureze soarta agricultorilor cu ajutorul acestui fond, având în vedere că banii vor fi returnați.

Morari a criticat și lipsa de acțiune a statului în privința dezvoltării unui sistem de irigații eficient, susținând că pierderile cauzate de lipsa umidității sunt mult mai mari decât costurile irigației, iar beneficiile economice sunt evidente. Ea a sugerat ironic că poate ar trebui să i se promită ceva și lui Andrei Spînu pentru ca guvernul să ia măsuri concrete în favoarea fermierilor.

De asemenea, candidatul a accentuat importanța unei abordări complexe a sectorului agricol, care să includă asigurarea stabilității financiare a afacerilor agricole, dezvoltarea piețelor premium, asigurarea unei logistici eficiente și ieftine, și menținerea prețurilor accesibile la combustibil, îngrășăminte și alte inputuri agricole. „Chiar și băncile întotdeauna au obținut profituri de pe urma agricultorilor”, a spus Morari, menționând că băncile au luat întotdeauna o rată a dobânzii mai mare decât media de la fermieri și nu au iertat penalitățile pentru întârziere.

Natalia Morari a subliniat necesitatea regândirii Moldovei ca o țară agro-industrială, unde tinerii specialiști IT și inginerii să își găsească locul alături de fermieri, și a criticat retorica guvernării care continuă să descrie Moldova doar ca o țară agrară, ceea ce, în opinia ei, îi sperie pe tineri și îi determină să părăsească țara.

În încheiere, Natalia Morari a lansat un apel ferm către agricultori să își amintească de promisiunile neonorate ale actualei guvernări și să răspundă prin vot. „Răspundeți-i calm dnei Sandu pentru minciuna și ipocrizia ei – răspundeți-i cu un vot care nu-i va fi pe plac, deoarece votul vostru e mai puternic decât minciuna și ipocrizia ei”, a concluzionat candidatul la președinție.

Total
0
Shares
Total
0
Share