VIDEO // Iulian Groza, directorul IPRE, despre licitațiile eșuate de la Aeroport: Procesul derulează foarte prost. E important ca toate companiile interesate să poată participa

Procesul de organizare a licitațiilor spațiilor comerciale de la aeroport derulează „foarte prost”, iar cel mai important e ca finalitatea acestui proces să fie conformă cu legea și să ofere posibilitatea ca toate companiile interesate să participe la licitație. Opinia aparține directorului executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Iulian Groza, expusă în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.

„Sincer, nu urmăresc această epopee a licitațiilor. Un lucru mi-e clar că toată această tergiversare nu ajută. Părerea mea este mai mult cum se gestionează acest proces este unul defectuos și afectează credibilitatea întregului proces. Nu cred că subiectul licitațiilor poate fi privit prin prisma valorilor europene sau neeuropene. Este vorba despre niște proceduri care derulează foarte prost. Și faptul că s-a repetat de mai multe ori s-a observat că s-au admis mai multe erori, mai multe greșeli. Important e ca finalitatea acestui proces să fie conformă cu legea și să ofere posibilitatea ca toate companiile interesante să participe la licitație și cea mai bună ofertă să câștige”, a declarat Groza.

Amintim că guvernarea a reluat, la începutul săptămânii, tentativa de a extinde termenul de dare în chirie a spațiilor comerciale din Aeroportul Internațional Chișinău pe un termen mai mare de trei ani, aspect declarat drept unul „rezonabil pentru un parteneriat internațional” în cadrul licitației de la aerogară. Executivul a aprobat luni, 8 iulie, decizia de modificare a Legii care stabilește bunurile care nu sunt pasibile privatizării. În lista celor peste 130 de întreprinderi se regăsește și Aeroportul Chișinău.

Amintim că a treia licitație de la aeroport a fost suspendată, după ce amendamentul deputatului PAS Radu Marian prin care a fost extins termenul contractului de închiriere a spațiilor comerciale în Aeroportul Chișinău de la 3 la 5 ani, a fost declarat neconstituțional de Curtea Constituțională. Motivul a fost că modificările majorității parlamentare PAS din luna mai au fost făcute în grabă, cu încălcarea normelor legale și fără a fi supus consultărilor.

Total
0
Shares
Total
0
Share