VIDEO // Irina Vlah, despre mandatul de bașcan: „Am convins 91% din tinerii din Găgăuzia să rămână în Republica Moldova”

Irina Vlah, președinta Asociației „Platforma Moldova”, candidat desemnat la funcția de Președinte al Republicii Moldova, spune că, în cei 8 ani de mandat în calitate de bașcan al Găgăuziei a reușit să convingă peste 90% din tinerii din regiune să nu părăsească țară.

„A fost scopul meu ca tinerii, copiii să nu plece din Republica Moldova. În cei 8 ani de mandat, am știut exact despre soarta fiecărui copil din regiune. Când au absolvit, știam unde a mers să învețe, unde lucrează. Am luptat pentru fiecare copil și am reușit să convingem 91% să rămână în R. Moldova”, a spus politiciana în cadrul podcastului „Nota doi” cu Vadim Cușnir.

Ea a vorbit despre programele implementate pentru a convinge copii să învețe.

„Când am venit în funcția de bașcan am mers în școli și am întrebat copii: de ce mergeți la școală? Mi-au zis că așa au decis părinții. Atunci am decis cu cadrele didactice să-i stimulăm, să-i convingem să învețe. Am introdus medalii la olimpiade pentru care ofeream 36 mii lei – dacă era de aur, sau 14 00 lei – pentru argint. Profesorilor le-am mărit salariile, am adăugat încă 25% la Programul „Prima casă”, astfel că își puteau procura case. Am construit școli, grădinițe, am digitalizat programele de educație”, a declarat fostul bașcan.

Irina Vlah a spus că este o persoană extrem de optimistă, dar când a câștigat mandatul de bașcan în regiune era multă tristețe.

„Am participat în alegeri 12 bărbați și eu. Și am câștigat. Știu de ce am câștigat, pentru că oamenii din regiune au vrut să vadă ce poate face o doamnă. Am câștigat din primul tur cu 51% și când am intrat în birou primul meu gând a fost: Doamne, ce trebuie să fac pentru ca oamenii să spună că au făcut o alegere bună? De aceea, în primul meu mandat am muncit extrem de mult. Știam că voi candida și pentru mandatul doi. În 2019 am fost votată de 91% din alegători. Efortul meu a fost apreciat”, a precizat politiciana.

În același podcast, ea a spus că a decis să vină în politica națională pentru că are capacitate, experiență, echipă și știe ce are de făcut.

Total
0
Shares
Total
0
Share