VIDEO // Astăzi, la Luxemburg, se va desfășura prima Conferință Interguvernamentală Republica Moldova – UE

Astăzi, la Luxemburg, se va desfășura prima Conferință Interguvernamentală Republica Moldova – Uniunea Europeană, care marchează un moment istoric în parcursul european al țării noastre. Vă îndemnăm să aflați ce înseamnă acest eveniment pentru țara noastră în video-ul, în care viceprim-ministrul Cristina Gherasimov, secretarea de stat pentru Integrare Europeană, Rodica Crudu și Ghenadie Marian, șeful Biroului pentru Integrare Europeană explică pașii acestui proces.

Cristina Gherasimov, Viceprim-ministru pentru Integrare Europeană: „Conferință Interguvernamentală – este o reuniune la care se iau decizii în procesul de negocieri între statele membre ale Uniunii Europene și țara candidată. La prima Conferință, statul candidat acceptă cadrul de negociere propus de comun acord de către statele membre, iar următoarele conferințe vor fi despre deschiderea sau închiderea capitolelor de negocieri. Altfel spus, prima Conferința Interguvernamentală reprezintă momentul solemn de începere a negocierilor de aderare – un moment istoric pentru tara noastra. La reuniunea din 25 iunie vor fi reprezentate toate cele 27 de state membre ale UE la nivel de miniștri pentru Afaceri Externe sau Afaceri Europene – și noi, în calitate de țară candidată. Delegația Republicii Moldova va fi condusă de Prim-ministrul Dorin Recean… …Iar întrunirea va fi prezidată de ministra Afacerilor Externe a Belgiei, țara care deține Președinția Consiliului Uniunii Europene pana la sfarsitul lunii iunie”.

Ghenadie Marian, șeful Biroului pentru Integrare europeană: „La prima Conferință se adoptă cadrul de negociere. Acesta stabilește liniile directoare și principiile pentru negocierile de aderare cu țara noastră, procedurile de luare a deciziilor în Consiliul UE, modalitățile de evaluare a implementării reformelor, dar și ce se întâmpla când țara nu progresează sau, mai mult, face regrese. iar „Poziția generală de negociere” este un document în care Republica Moldova accepta cadrul de negociere propus de UE și care reflectă principiile si liniilor directoare stabilite în cadrul de negociere”.

Rodica Crudu, Secretar de stat pentru Integrare Europeană: „Imediat după conferință ne va fi prezentat un calendar pentru următoarea etapă de screening, și anume, screening-ul bilateral – piatra de căpătâi pentru negocierile propriu-zise. Astfel, la sfarsitul acestui exercițiu, vom avea o imagine clară cât de pregătiți suntem să implementăm legislația europeană la noi acasă. Acum muncim intens la pregătirea prezentărilor de țară pentru a discuta cu partenerii noștri europeni în ce măsură am reușit să preluăm deja legislația comunitară și care ne sunt planurile de mai departe în procesul de aderare. Scopul negocierilor este ca, la finalul acestui drum, Republica Moldova să fie pregătită să își asume toate responsabilitățile, dar și să beneficieze de toate drepturile unui stat membru al Uniunii Europene”.

Rodica Crudu: „Începe o nouă – și mai mare – provocare. Echipa Biroului pentru Integrare Europeană se pregătește pentru ea, împreună cu sutele de funcționari publici implicati în realizarea agendei europene. Alătură-te echipelor noastre!”

Ghenadie Marian: „Misiunea noastră e să asigurăm pregătirea pe intern a țării pentru aderare către anul 2030”.

Cristina Gherasimov: „Suntem hotărâți să muncim și să aducem Moldova în Uniunea Europeană. Doar muncind împreună, vom reuși!”

Total
0
Shares
Total
0
Share