Victoria Furtună avertizează asupra pregătirii fraudării alegerilor și cere reforme urgente: „Noi cu toții am simțit ce înseamnă un cod electoral organizat pentru favorizarea unui singur candidat”

Victoria Furtună, fost procuror anticorupție, candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova, a lansat un apel către toți candidații la alegerile prezidențiale, cu excepția actualului președinte, cerând un angajament comun pentru a asigura corectitudinea procesului electoral. În mesajul său, Furtună a atras atenția asupra problemelor legate de Codul Electoral, pe care l-a descris ca fiind organizat pentru a favoriza un singur candidat.

„Noi cu toții am simțit ce înseamnă un cod electoral organizat pentru favorizarea unui singur candidat. Am simțit asta în tot felul de limitări de expunere și număr de semnături pe raion, am simțit asta chiar și în campania unui candidat de jumătate de an, iar nouă nu ni se permite să vorbim despre programul electoral înainte de 20 septembrie”, a declarat Furtună.

Candidatul a subliniat importanța unui cadru electoral corect și egal, făcând o comparație cu campaniile din Statele Unite, unde dezbaterile electorale sunt organizate timp de mai multe luni, accesul la televiziune este garantat, iar organizațiile non-guvernamentale nu sunt implicate în influențarea campaniei. „Oamenii învață multe lucruri noi în perioada alegerilor”, a spus Furtună, sugerând că actualul sistem din Republica Moldova împiedică o competiție electorală transparentă.

Mai mult, Furtună a avertizat că se pregătește fraudarea alegerilor, acuzând autoritățile de modificări ale regulamentelor care contravin Constituției Republicii Moldova, în special dreptului de exprimare și dreptului de a fi ales.

Pentru a preveni astfel de practici în viitor, candidata a propus două angajamente concrete:

  • Introducerea în Codul Penal a unei pedepse de 15 ani de închisoare pentru fraudarea alegerilor, iar membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) să fie independenți cu adevărat;
  • Modificări în Codul Electoral pentru a garanta alegeri în condiții egale, prin delegarea membrilor CEC de către opoziție.

Apelul Victoriei Furtună vine în contextul intensificării campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova, marcând o pledoarie fermă pentru reforme electorale și justiție electorală.

Total
0
Shares
Total
0
Share