Val de căldură extremă: Incendii de vegetație, pene de electricitate și temperaturi record în Europa și America

Milioane de oameni din toată lumea se confruntă cu temperaturi insuportabile.

Din cauza caniculei, în multe părți ale lumii au izbucnit incendii de vegetație, iar autoritățile întreprind toate măsurile pentru a le controla și a le stinge.

Pentru a se proteja de valul de căldură, unele persoane respectă recomandările autorităților de a sta în case, altele, însă, aleg să se bronzeze sau să se distreze la piscine și lângă havuzuri.

Românii se confruntă cu un nou cod portocaliu de caniculă. Oamenii cu greu fac față temperaturilor, care au provocat incendii de vegetație în sud-vestul țării. În Mehedinți au fost trimise avioane militare pentru a stinge flăcările. Peste o sută de hectare au fost mistuite de flăcări, iar pompierii au acționat în zonă timp de opt zile. Consumul de electricitate a crescut imens, din cauza instalațiilor de aer condiționat, iar autoritățile au avertizat că ar putea fi pene de electricitate.

Și în Albania situația este dramatică. Zeci de pompieri, militari și voluntari luptă cu flăcările forestiere. 14 incendii au izbucnit timp de o noapte. Recent, autoritățile din Albania au cerut ajutorul Centrului de Coordonare a Răspunsului la Situații de urgență al Comisiei Europene pentru a stinge focarele, deoarece pompierilor le este dificil să se deplaseze în zonele muntoase pentru a lichida incendiile.

Și în Statele Unite pompierii luptă cu incendiile de vegetație. Circa o mie de hectare au ars în California de Sud. Autoritățile spun că vremea caldă însoțită de vânturi puternice îngreunează munca salvatorilor.

Maghiarii, la fel, luptă cu temperaturi insuportabile. Autoritățile îndeamnă oamenii să bea multă apă și să se odihnească mai mult decât de obicei, din cauza caniculei care poate provoca oboseală și amețeli.

„Îmi place căldura foarte mult, este în regulă pentru mine. Îmi place căldura de vară. E vară, e cald, atât.”

„Doamna de lângă mine a venit din străinătate, este o rudă de a mea. Am ieșit din casă pentru a savura o adevărată plăcintă maghiară cu brânză proaspătă.”

„E adevărat, sunt din Australia. Uneori acolo sunt 38 de grade vara, iar în deșert pot fi și 50 de grade, așa că nu este ceva neobișnuit pentru mine.”

În sudul Italiei oamenii sunt nevoiți să suporte călduri de până la 40 de grade Celsius. Potrivit meteorologilor, zilele de foc vor dura încă o săptămână.

„Pentru a suporta această căldură, în primul rând, beau multă apă. Încerc să evit mâncarea consistentă, iar când am ocazia, mă răcoresc la piscină, iar apoi mă duc la mare să înot.”

„Mergem să înotăm imediat, este singura soluție pentru a face față căldurii.”

Luna trecută a fost cea mai călduroasă lună iunie înregistrată vreodată. Cele mai recente date ale oamenilor de știință arată că temperaturile din acest an le-ar putea depăși pe cele înregistrate în 2023, iar 2024 este pe cale să devină cel mai fierbinte an din istorie.

Total
0
Shares
Total
0
Share