Uniunea Europeană a donat Moldovei 16 ambulanțe militare

Uniunea Europeană a donat țării noastre 16 ambulanțe militare noi, dar și echipament medical asociat. Șeful Delegației UE în Republica Moldova, Janis Mazeiks, a spus că acest ajutor va contribui la modernizarea și întărirea eficacității Forțelor Armate, conform standardelor europene.

De asemenea, va întări capacitatea țării noastre de participare la misiunile internaționale de pacificare.

”Livrările au inclus de asemenea și dispozitive pentru consolidarea capacităților de distrugere a explozibililor. Acesta este doar începutul. Per ansamblu, până în prezent UE a adoptat măsuri de sprijin pentru Forțele Armate ale Republicii Moldova în valoare de 137 milioane de euro, mai multe urmând să sosească în decursul acestui an și în anii următori. Până la sfârșitul anului și după aceasta, Instrumentul European pentru Pace va oferi suport pentru logistică, mobilitate, comanda și controlul Forțelor Armate, apărare cibernetică recunoașterea aeriană fără pilot, apărarea antiaeriană și capacități de apărare electronică. Sprijnul acordat pentru pacea și stabilitatea națională din R. Moldova este un exemplu concret al angajamentului nostru”, a declarat Jānis Mažeiks.

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, susține că bunurile vor contribui la modernizarea și dezvoltarea capabilităților de geniu și medicale ale Forțelor Armate și reprezintă un sprijin consistent oferit de către UE pentru consolidarea capacităților naționale de apărare. Potrivit oficialului, toate echipamentele vor fi utilizate de specialiștii din subdiviziunile medicale în cadrul activităților de instruire, dar și la îndeplinirea misiunilor specifice.

”Uniunea Europeană este alături de R. Moldova în realizarea eforturilor noastre de menținere a păcii, obiectivelor de fortificare a rezilienței naționale, inclusiv și procesul de modernizare sectorului național de apărare. În contextul actual fragil de apărare, R. Moldova are nevoie de mai mult ca oricând de ajutor de a-și spori reziliența națională față de amenințările hibride, precum și pentru a asigura pacea și stabilitatea cetățenilor moldoveni. În luna aprilie 2024, Consiliul UE a aprobat un ajutor financiar în valoare de 41 de milioane de euro care vor permite achiziționarea echipamentelor. Aceste decizii reprezintă o dovadă elocvantă a receptivității UE la solicitările noastre și un ajutor semnificativ pentru a fi capabili să ne consolidăm capacitatea de apărare”, a menționat Anatolie Nosatîi.

Precizăm că Armata Națională a beneficiat din 2021, prin intermediul Instrumentului European pentru Pace (EPF), de o asistență de 47 de milioane de euro. Asistența a constat din echipamente medicale și de geniu, pentru a ajuta autoritățile civile în situații de criză sau de urgență. Totodată, în anul 2023, Consiliul pentru Afaceri Externe al Uniunii Europene a aprobat un nou pachet de asistență pentru Armata Națională, în valoare de 40 de milioane de euro, destinat consolidării capacităților de apărare a Republicii Moldova.

Total
0
Shares
Total
0
Share