Un francez a fost arestat la Moscova, fiind suspectat că aduna informaţii militare

Rusia a anunţat că îl va prezenta vineri în faţa unui judecător pe cetăţeanul francez Laurent Vinatier, care lucrează pentru un ONG elveţian pentru soluţionarea conflictelor şi care a fost arestat cu o zi înainte la Moscova, caz care intervine în plină agravare a tensiunilor ruso-franceze, scrie Agerpres.ro

Laurent Vinatier este suspectat că a adunat ilegal informaţii asupra activităţilor militare ale Rusiei, însă la acest stadiu este urmărit oficial pentru că a încălcat o lege asupra “agenţilor străinătăţii” folosită de Moscova pentru a-şi reprima detractorii, delict pasibil de cinci ani de închisoare.

Însă limbajul anchetatorilor, care vorbesc despre “o colectare ţintită de informaţii în domeniul activităţilor militare şi militaro-tehnice ale Rusiei”, lasă să se întrevadă urmăriri şi mai grave.

Informaţiile pe care Laurent Vinatier le-ar fi adunat, “dacă sunt obţinute de surse străine, ar putea fi utilizate împotriva securităţii statului” rus, a afirmat aceeaşi sursă fără alte precizări.

Potrivit unor surse ale AFP, Vinatier, născut în 1976, lucra de ani buni asupra conflictului dintre Rusia şi Ucraina, în cadrul unor discrete eforturi diplomatice în paralel cu ale statelor. Angajatorul acestui francez, ONG-ul elveţian Centrul pentru dialog umanitar, a cerut joi “eliberarea” colaboratorului său.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat joi seara la televiziunea franceză că “în niciun caz acesta nu era cineva ce lucra, ce lucrează pentru Franţa” şi că Laurent Vinatier lucra pentru un ONG elveţian “care face diplomaţie”.

“El va primi toate protecţiile consulare care se impun într-un astfel de caz. Însă eu aş vrea să restabilesc adevărul în faţa intoxicaţiilor care pot fi auzite”, a adăugat Macron.

Arestarea acestui francez intervine în plină escaladare a tensiunilor ruso-franceze privind războiul din Ucraina.

Franţa se străduieşte să îşi convingă aliaţii să trimită instructori militari în această ţară pentru a forma trupele ucrainene, în dificultate în faţa forţelor Moscovei. De asemenea, Macron a evocat trimiterea de trupe, suscitând furia Kremlinului şi noi ameninţări cu escaladarea.

Total
0
Shares
Total
0
Share