ULTIMA ORĂ // Asociația Judecătorilor condamnă atacul CRJM împotriva judecătorului Alexei Paniș

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova (AJRM) a emis un comunicat prin care condamnă ferm orice tentativă de influențare a deciziilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pe care îl consideră esențial pentru independența autorității judecătorești.

„Conform art. 1 din Legea Nr. 947 din 19.07.1996, CSM este un organ independent, responsabil de organizarea și funcționarea sistemului judecătoresc, asigurând autoadministrarea acestuia. Orice intervenție externă asupra deciziilor sale contravine principiilor fundamentale ale statului de drept”, se amintește în comunicat.

În acest context, AJRM denunță atacul lansat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) împotriva judecătorului Alexei Paniș. Acțiunea este considerată o tentativă de influențare a membrilor CSM pentru a vota împotriva numirii judecătorului Paniș până la atingerea plafonului de vârstă. AJRM subliniază că soția autorului sesizării este angajată în secretariatul Comisiei pre-vetting, ceea ce reprezintă un conflict de interese evident.

„AJRM face un apel la membrii CSM, organismele internaționale și toate părțile interesate să respecte autonomia decizională a Consiliului și să asigure că hotărârile sale sunt adoptate exclusiv pe baza normelor legale, fără nicio influență externă”, se menționează în comunicat. Asociația subliniază că astfel de practici nu doar încalcă hotărârile Curții Constituționale și drepturile fundamentale ale candidaților, dar și afectează imaginea și integritatea CSM și a întregului sistem judiciar.

Ieri, în spațiul public a apărut o scrisoare semnată de Ilie Chirtoacă, potrivit căreia CRJM a sugerat CSM-ului să nu accepte cererea judecătorului Alexei Paniș de numire în funcție până la atingerea plafonului de vârstă. În scrisoare sunt menționate mai multe postări de pe Facebook, pe care CRJM le consideră motive de respingere a solicitării judecătorului.

Reamintim că Alexei Paniș este unul dintre judecătorii respinși personal de către Maia Sandu. În privința sa, unele instituții de stat au fabricat probe false, iar Procuratura Anticorupție a inițiat o cauză penală privind săvârșirea infracțiunii în interesul unui „grup criminal organizat”, fiind vizată Președinția Republicii Moldova.

Cererea de numire în funcție va fi examinată după 18 iulie 2024.

Total
0
Shares
Total
0
Share