UE condamnă organizarea alegerilor de către Rusia în Crimeea și Sevastopol

Uniunea Europeană a condamnat ferm desfășurarea de către Rusia a alegerilor regionale și locale în perioada 6-8 septembrie, inclusiv în Republica Autonomă Crimeea și orașul Sevastopol, teritorii anexate ilegal.

”Aceste alegeri reprezintă o nouă încălcare a dreptului internațional, a Cartei ONU și a suveranității, independenței și integrității teritoriale a Ucrainei”, scrie în comunicatul oficial.

UE nu recunoaște aceste așa-numite alegeri și nici rezultatele lor în Crimeea, declarându-le nule și fără efecte juridice. ”Conducerea Rusiei și cei responsabili pentru organizarea acestor acțiuni ilegale vor fi trași la răspundere și vor suporta consecințele”, este notat în același comunicat.

La peste un deceniu de la invazia Rusiei și tentativa ilegală de anexare a Crimeei, UE reiterează poziția sa fermă: Crimeea aparține Ucrainei. Uniunea Europeană face apel la Rusia să respecte Rezoluția Adunării Generale a ONU din 27 martie 2014 și să înceteze eforturile de subminare a unității naționale și integrității teritoriale a Ucrainei.

UE subliniază că singura cale de a pune capăt războiului este ca Rusia să oprească imediat războiul său ilegal, neprovocat și nejustificat împotriva Ucrainei și să-și retragă toate forțele și echipamentele militare de pe teritoriul ucrainean, în limitele frontierelor sale recunoscute internațional.

Total
0
Shares
Total
0
Share