UE a donat 40 de vehicule de patrulare și 100 de camere video corporale Poliției Republicii Moldova

Uniunea Europeană a predat 40 de vehicule de patrulare și 100 de camere video corporale Inspectoratului General al Poliției în cadrul unui proiect finanțat de UE și implementat de Organizația Internațională pentru Migrație în Republica Moldova.

Donația, în valoare de 710 mii de euro, urmărește consolidarea capacităților poliției de a răspunde prompt în situații de urgență și de a proteja drepturile persoanelor care trăiesc în comunitățile locale.

Comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, a menționat că suportul oferit reflectă angajamentele comune UE-Moldova de a spori protecția celor mai vulnerabili, fie că sunt moldoveni sau refugiați, și de a oferi polițiștilor din Moldova cele mai bune condiții pentru a-și desfășura activitatea într-un mediu în continuă schimbare.

Comisarul european pentru vecinătate și extindere a spus că echipamentele donate sunt menite să răspundă nevoilor stringente exprimate de autoritățile naționale în contextul situațiilor de urgență. „Suntem convinși că asistența acordată astăzi va contribui la continuarea dezvoltării unei poliții moderne, responsabile și digitale, care aplică legile și este mai aproape de cetățenii săi”, a declarat comisarul european.

Ministrul afacerilor interne, Adrian Efros, a menționat că Republica Moldova și-a reafirmat rolul crucial de punte între Uniunea Europeană și Ucraina, facilitând evacuarea și tranzitul în siguranță al persoanelor afectate de conflict. „Proiectul nostru continuă să acorde prioritate oferirii unor condiții demne de găzduire, asistență medicală de urgență, protecție și rute de tranzit sigure pentru refugiații ucraineni care caută siguranță și stabilitate”, a spus ministrul.

”Republica Moldova a fost o gazdă deosebit de primitoare și receptivă la nevoile umanitare enorme din februarie 2022. Pe măsură ce războiul intră într-o fază prelungită, amploarea nevoilor umanitare rămâne uriașă. Intensificarea măsurilor de gestionare a frontierelor, cu sprijinul financiar generos și continuu al Uniunii Europene, va permite furnizarea de asistență și protecție persoanelor afectate de conflict care traversează frontierele și va asigura garantarea traseelor în condiții de siguranță sunt facilitate prin politici și proceduri bazate pe respectarea drepturilor”, a declarat Damien Fresnel, șef de programe la OIM Moldova.

Total
0
Shares
Total
0
Share