UE a aprobat un nou ajutor militar de 1,4 miliarde de euro pentru Ucraina

UE a aprobat un ajutor militar de 1,4 miliarde de euro pentru Ucraina, din veniturile generate de banii înghețați ai Moscovei, ocolind, pentru prima dată, veto-ul Ungariei, scrie Agerpres.ro

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a anunțat că statele membre au ajuns la un acord în acest sens, în ciuda opoziției Ungariei, care blochează constant ajutorul pentru Ucraina, scrie Agerpres. Nu este clar cum decizia ocolește veto-ul Budapestei, notează Euronews, dar într-o declarație anterioară pentru Financial Times, Josep Borrell, șeful diplomației UE, a spus că s-a găsit “o soluție sofisticată, ca orice soluție juridică, dar care va funcționa”.

”Înțelegem că, din punct de vedere legal, întrucât un stat membru nu a participat la decizia de a folosi aceste active (imobilizate), nu are dreptul de a participa la deciderea scopurilor pentru care sunt alocate”, a adăugat Borrell.

Banii, 1,4 miliarde de euro, provin din profiturile generate de activele rusești înghețate de Uniunea Europeană. În ciuda blocării activelor, acestea continuă să genereze venituri pe care Moscova nu le mai primește. 90% din acestă sumă va fi folosită pentru achiziția de echipamente militare care vor fi furnizate Ucrainei și 10% pentru proiecte de reconstrucție. Suma de 1,4 miliarde de euro reprezintă prima tranșă dintre cele 2,5 miliarde de euro pe care Bruxelles-ul estimează că le vor genera activele rusești.

“Trebuie să furnizăm Ucrainei mai multe sisteme de apărărare antiaerienă, mai multe muniții și mai mult sprijin pentru dezvoltarea propriilor capacități industriale. Putin continuă să atace, vizând în principal infrastructura energetică. Este clar că Putin vrea să demonstreze că Ucraina este vulnerabilă și trebuie să dovedim că vom sprijini Ucraina“, a declarat Borrell după întâlnirea miniștrilor de externe.

Total
0
Shares
Total
0
Share