Teama de coronavirus: Mii de moldoveni reveniți din Italia completează greșit fișe epidemiologice, pentru a nu fi supravegheați

Aproximativ 2 mii de persoane, care au intrat în Moldova prin punctele de frontieră sau au tranzitat țara, au indicat informații false în fișele epidemiologice îndeplinite. Oamenii indică, de cele mai deseori, adrese greșite, astfel nu pot fi monitorizați de către medicii de familie, scrie sanatateinfo.md.

Asta înseamnă aproximativ 20% din numărul total al fișelor completate timp de 9 zile, de când a fost instituită obligativitatea pentru cei care au călătorit în țările cu focare de COVID 19. De ce oamenii scriu date greșite, nu e clar. Cert este că poliția de frontieră este cea care trebuie să-i informeze despre necesitatea îndeplinirii fișelor epidemiologice. Se pare însă că acești călători nu vor păți nimic, pentru că legea nu prevede niciun fel de sancțiuni pentru nerespectarea măsurilor de prevenire sau combatere a bolilor contagioase.

Potrivit responsabililor de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, din 28 februarie și până în prezentat au fost procesate în jur de 7,5 mii de fișe epidemiologice. Cele mai multe dintre ele sunt completate de către cetățeni care revin în Moldova din Italia.

„Zilnic noi procesăm în jur 700-800 de fișe epidemiologice din toate punctele de frontieră. Ieri au fost procesate peste 1.700, dintre care peste 400 au fost completate incorect. Nu știm dacă cetățenii fac acest lucru din neatenție sau rea voință, dar medicii de familie nu-i pot monitoriza, dacă ei indică date greșite”, a declarat pentru Sănătate INFO Dumitru Capmari, șeful Direcţiei management al urgenţelor de sănătate publică din cadrul ANSP.

Specialistul a mai spus că fișe epidemiologice îndeplinesc, inclusiv călătorii care vin din China sau cei cu stări febrile.

Aproximativ 20% dintre ei au oferit informații greșite, însă nu vor putea fi responsabilizați, pentru că nu există nicio prevedere legală în Moldova, care să-i responsabilizeze.

În Republica Moldova, polițiștii de frontieră și vameșii sunt responsabili de informarea cetățenilor privind necesitatea îndeplinirii fișelor epidemiologice. Tot poliția de frontieră este cea care le solicită cetățenilor care revin din țări cu focare de coronavirus să completeze fișele epidemiologice. Însă poliția de frontieră, spune Raisa Novițchi, șefa Secției Relații Publice a Poliției de Frontieră, verifică dacă cetățeanul a completat toate datele, nu și dacă acestea corespund cu cele din actul de identitate.

Citește și: Semiremorcă cu modificări neautorizate, depistată la PTF Leușeni

Total
0
Shares
Total
0
Share