Sute de oameni au donat sânge la Palatul Republicii, în cadrul Zilei Mondiale a donatorului de sânge

Sute de oameni au venit astăzi la Palatul Republicii din capitală pentru un gest de compasiune și solidaritate – să doneze sânge. Acțiunea a avut loc cu ocazia Zilei mondiale a donatorului de sânge. Anul acesta, sloganul campaniei este „20 de ani de fericire necondiționată, îți mulțumesc ție, donatorule de sânge!”, scrie Moldova 1.

Viorel Buzdugan este donator de sânge și îndeamnă cât mai mulți oameni să facă asta. Bărbatul spune că se simte mult mai bine după ce donează și ajută alți oameni. „Donez din 2015 și este foarte important pentru cei care au nevoie de acest sânge, persoanele care se află uneori la necesitatea de a primi ajutor de la cetățenii noștri”, spune Viorel Buzdugan, donator.

La acțiune au fost prezenți voluntari, carabinieri, oamenii legii și alții care au fost gata să le ofere o a doua șansă celor care suferă. Norma de sânge pe care au putut să o doneze a fost de 450 de mililitri.

„Donez sânge ca să salvez vieți omenești. Importanța e că mă simt mai bine după aceasta, nu mă îmbolnăvesc”. „Aproximativ da, în fiecare an vin să donez sânge. Eu cred că odată cu curățarea sângelui din organism, multe beneficii sunt pentru organism. Nu am nicio slăbiciune, nimic”, spun voluntarii.

„Sângele e un produs care e necesar de urgență în unele situații de criză, de aceea e bine să îl donăm atunci când avem posibilitate”, a menționat carabinierul Oleg Rusnac.

„Sunt donator deja de patru ani de zile. Donez cu regularitate componente sanguine, uneori plasmă, iar aceasta mă face cumva să fiu un cetățean responsabil”, afirmă Irina Barbăroș, șefa direcției medicale la Administrația Națională a Penitenciarelor.

În cadrul evenimentului au fost premiați cei mai fideli donatori de sânge, instituții de învățământ și organizații. Printre cei premiați se numără și Ion Crăciun, un donator cu o vechime de 15 ani.

„Chiar am fost surprins plăcut să primesc o diplomă, invitație și chiar primul să fiu menționat. Este un mic suflu interior, am hotărât în 2009 prima dată să vin, și în prezent vin”, a mărturisit Ion Crăciun.

„Eu vreau să subliniez că în fiecare an, în această perioadă, aproape o lună, avem organizată împreună cu Centrul Național de Transfuzie o campanie pentru ca să exprimăm recunoștința donatorilor de sânge, dar și să putem colecta cât mai mult sânge și să putem pregăti produse din sânge”, a declarat ministra Sanătății, Ala Nemerenco.

„Statele Unite ale Americii își va continua asistența pentru a răspunde nevoilor critice și a sprijini reziliența sectorului sănătății. Această cooperare este o parte integrantă a parteneriatului Statelor Unite cu Ministerul Sănătății”, a specificat Jeff Bryan, director USAID în Republica Moldova.

Anual, în Republica Moldova este nevoie de 72 de mii de donări de sânge. În baza de date a Centrului Național de Transfuzie a Sângelui figurează 150 de donatori permanenți.

„Acești donatori întrunesc toate criteriile conform hotărârii de guvern nr. 970 din 2010 și ei donează sânge cu regularitate de cel puțin patru ori pe an sau 20 de ori pe an componente sanguine”, a declarat Silvia Roșca, directoarea Centrului Național de Transfuzie a Sângelui.

Ziua mondială a donatorului de sânge este marcată în fiecare an pe 14 iunie, pentru a crește gradul de conștientizare asupra necesității donării de sânge și a mulțumi voluntarilor pentru gestul lor de a salva vieți, fără a aștepta o recompensă în schimb.

Total
0
Shares
Total
0
Share