Suedia şi SUA au semnat un acord de cooperare în domeniul nuclear

Suedia şi SUA au semnat un acord de cooperare pentru a promova dezvoltarea energiei nucleare în statul scandinav, a anunţat joi guvernul suedez, scrie Agerpres.ro

“Este un lucru bun pentru Suedia. Este un lucru bun pentru Statele Unite, este un lucru bun pentru piaţa muncii şi competitivitate”, a subliniat Ebba Busch, ministrul suedez al energiei, citată într-un comunicat.

Cele două ţări “vor face schimb de experienţă” în domenii precum construcţia de mici reactoare modulare (Small modular reactors – SMR), dezvoltarea combustibililor nucleari sau gestionarea deşeurilor nucleare, potrivit acordului, publicat pe site-ul guvernului suedez.

“Suedia şi SUA au amândouă o lungă experienţă în energia nucleară şi intenţionează să dezvolte noi centrale nucleare”, se menţionează în comunicat.

În noiembrie 2023, Stockholmul a spus că vrea să producă “masiv” energie nucleară pentru a-şi decarboniza economia şi a răspunde cererii crescânde de electricitate.

Stockholmul intenţionează să înceapă iniţial construcţia echivalentului a două reactoare până în 2035 – de o capacitate totală de cel puţin 2.500 MW – urmată de o “expansiune masivă” până în 2045.

Suedia exploatează în prezent, în trei centrale diferite, şase reactoare date în folosinţă în timpul deceniului 1975-1985.

Total
0
Shares
Total
0
Share