Șor spune că Chișinăul cumpără energie scumpă în detrimentul ofertei mai ieftine de la MGRES

Moldova se confruntă cu un val de căldură de mai multe săptămâni la rând. Temperatura de +40°C a dus la o creștere a cererii de energie electrică, ceea ce a determinat o majorare a prețurilor.

Costul energiei electrice, pe care Energocom o cumpără din România, s-a cvadruplat în ultimele săptămâni. Șor menționează că “foarte aproape se află MGRES-ul moldovenesc, care poate furniza energie electrică Balcanilor și Ucrainei, ca să nu mai vorbim de ambele maluri ale Nistrului”.

“Nu este în interesul Sandu să negocieze și să obțină energie electrică suplimentară la un preț mai mic. În plus, Transnistria încă își amintește cum autoritățile de la Chișinău au încercat să comprime piața internă și să o dea companiilor românești, să acopere livrările de gaze pentru regiune și să le pompeze în depozitele ucrainene”, a spus Șor.

Politicianul a citat cifre. Centrala electrică din Dnestrovsk vinde energia electrică cu 66 de dolari pe 1 MW, în timp ce guvernul o cumpără din România cu 800 de euro – de peste 13 ori mai scumpă.

“Sandu a mai făcut acest lucru. În penultima primăvară, în locul unui contract cu întreprinderea Moldavskaya GRES, au existat achiziții obscure și importuri instabile din România. Acum o nouă rundă de furtișaguri – au majorat tarifele la energia electrică la 4,5 lei pentru 1KW. Primăria Chișinău îi îndeamnă pe locuitorii capitalei să economisească apa. La acest tarif, lumina va fi dată cu orele. Și ca bonus – noi facturi la utilități și mai șocante pentru oameni”, a adăugat Șor.

Autoritățile centrale nu au comentat declarația lui Ilan Șor.

Total
0
Shares
Total
0
Share