Secetă severă în Moldova: Debitul râurilor a scăzut la jumătate în vara acestui an

Debitul râurilor din țara noastră a scăzut la jumătate în vara acestui an, au declarat la Radio Moldova reprezentanții Ministerului Mediului. Potrivit acestora, un grup de specialiști vor inspecta în timpul apropiat starea râurilor Ialpug, Cubolta și Lăpușna. În același timp, experții de mediu susțin că apa din râurile care izvorăsc pe teritoriul Republicii Moldova nu este bună de băut.

Un grup de lucru creat de Ministerul Mediului a început inspectarea râurilor din țara noastră. Specialiștii analizează atât nivelul de poluare, cât și construcția ilegală a barajelor și a lacurilor de acumulare în preajma râurilor, a declarat secretarul de stat de la ministerul de resort, Gheorghe Hajder. Potrivit acestuia, echipa de experți s-a deplasat la Căpriana, raionul Strășeni, unde au fost construite ilegal câteva baraje în apropiere de râul Ișnovăț.

“Specialiștii de mediu au identificat câteva baraje ilegale în apropiere de râul Ișnovăț. Inspectoratul pentru Protecția Mediului va încerca să identifice cine sunt făptașii”.

Gheorghe Hajder a mai adăugat că cele mai afectate de secetă sunt râurile mari.

“Răurile noastre sunt foarte dependente de precipitații. Amenajarea barajelor influențează negativ debitul râurilor. Sancțuinile ar putea fi mai dure pentru construcția ilegală a barajelor în apropierea râurilor”.

Apa din râurile care izvorăsc pe teritoriul Republicii Moldova nu este potabilă, a precizat președintele Mișcării Ecologiste din Moldova, Alecu Reniță. Potrivit acestuia, râurile sunt atât de poluate, încât nu se permite nici scăldatul.

“Nu trebuie să curățim doar un singur segment de râu, asta înseamnă risipă de bani publici. Râul trebuie să fie curățat de la izvor până la gura de vărsare”.

Precizăm că, anterior, vicedirectorul Agenției „Apele Moldovei”, Radu Cazacu a declarat la Radio Moldova că resursele de apă din țara noastră sunt limitate și provin în principal din râurile Nistru și Prut. În Republica Moldova există aproximativ 4500 de lacuri de acumulare.

Total
0
Shares
Total
0
Share