Seceta lovește agricultura: Fermierii moldoveni vor primi compensații, dar cu condiții

Fermierii afectați de seceta severă din acest an, care urmează să beneficieze de cele 100 de milioane de lei din Fondul de Intervenție al Guvernului vor trebui să demonstreze că cel puțin 60% din recolta de porumb și 70% din cea de grâu au fost compromise din cauza condițiilor climaterice.

Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, valoarea maximă a ajutorului per solicitant nu va depăși 500 de mii de lei.

Pentru a obține ajutorul, solicitantul trebuie să întrunească mai multe condiții, între care, să cultive porumb sau grâu și să dețină actul de constatare a pagubelor, a precizat Vladimir Bolea. În același timp, cel puțin 50% plus minus 5% din suprafață să fie afectată de situații excepționale cu caracter natural, indiferent de tipul culturii sau natura situației, îngheț, ploi abundente, grindină. Plafonul maxim al ajutorului financiar cumulativ acordat unui solicitant în 2024 este de un milion de lei, inclusiv din ajutorul primit pentru compensarea parțială a prejudiciilor cauzate de calamitățile naturale în 2023. Oficialul a precizat și cine dintre agricultori nu vor avea acces la acest sprijin financiar.

„Un agent economic nu poate beneficia mai mult decât de un milion de lei sprijin de partea statului ca să putem să distribuim banii în mod echitabil și să ajungă la toți agricultorii din Republica Moldova în mod egal. Terenurile agricole care se află în aria de deservire a unui sistem centralizat de irigare funcțional nu sunt eligibile pentru acordarea ajutorului. Terenurile agricole care au beneficiat de asigurare subvenționată, conform prevederilor legii privind asigurarea subvențională în agricultură nu sunt eligibile pentru acordarea ajutorului conform prezentul regulamentului. Adică dacă dumneavoastră aveți o poliție de asigurare pentru acel teren și a intervenit cazul de asigurare, trebuie să mergi spre companiile de asigurări, pentru că Ministerul Agriculturii plătește 70% din contravaloarea poliției de asigurare”, a precizat Vladimir Bolea.

Totodată, Vladimir Bolea a precizat că Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare în scurt timp va prezenta un proiect de lege privind situația excepțională din agricultură.

„Ministerul Agriculturii lucrează asupra proiectului de lege pentru situația excepțională, susținut de către Guvernului și ulterior votat de către Parlament în această săptămână. Noi suntem în proces de avizare, în discuții cu celelalte instituții ale statului și cel mai probabil miercuri voi ieși cu detalii despre acest proiect de lege. Aici mă adresez gospodarilor țărănești care nu au reușit să-și ia noul cod fiscal. Conform legislația în vigoare din Republica Moldova, în mod obligatoriu trebuie să prezentați noul cod fiscal ca să puteți beneficiați de această formă de suport extrem de importantă pentru dumneavoastră”, a mai precizat Ministrul Agriculturii.

Precizăm că, Guvernul a alocat 100 de milioane de lei din Fondul de intervenție în agricultură pentru compensarea pierderilor suportate de producătorii agricoli. Potrivit Asociației Forța Fermierilor, acești bani nu acoperă nici pe jumătate pierderile.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, au fost întocmite aproximativ 2500 de acte de constatare a pagubelor suportate de agricultori din cauza condițiilor climaterice nefavorabile în toate regiunile țării. Este vorba despre 97 de mii de hectare de culturi agricole.

Total
0
Shares
Total
0
Share