Republica Moldova și Ucraina au semnat acordul privind construcția podului Cosăuți–Yampil

Acordul privind construcția podului rutier transfrontalier peste râul Nistru, în zona localităților Cosăuți-Yampil, a fost semnat astăzi la Kiev, de către ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija, și ministrul Comunităților, Teritoriilor și Dezvoltării Infrastructurii al Ucrainei, Oleksandr Kubrakov.

Construcția podului va interconecta infrastructurile rutiere între cele două state, pe traseul T-02-02 Mohyliv-Podilsky-Yampil-Kryzopil-Bershad-Uman (Ucraina) și drumul național R14.1 R14-Cosăuți-frontiera cu Ucraina (Republica Moldova).

De asemenea, rețeaua de drumuri prin partea de est a Republicii Moldova va fi conectată la rețeaua de drumuri de circulație internațională, fiind facilitat comerțul pe piețele interne și internaționale, se menționează într-un comunicat de presă.

Ucraina va finanța proiectul tehnic al podului, inclusiv construcția acestuia, precum și construcția infrastructurii conexe pe teritoriul său. De cealaltă parte, Guvernul de la Chișinău va asigura construcția infrastructurii rutiere conexe de pe teritoriul țării noastre.

Podul va avea o lungime de peste 1400 de metri, două benzi de circulație și două trotuare pietonale pe ambele părți. Construcția urmează să fie dată în exploatare în anul 2025.

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale menționează că toate aspectele ce țin de construcția podului vor fi monitorizate de o comisie moldo-ucraineană creată în acest scop.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share