Republica Moldova a obținut 65 de puncte din 100 în Clasamentul mondial de transparență bugetară

Republica Moldova a înregistrat îmbunătățiri privind accesul public la informațiile bugetare, conform Sondajului privind Bugetul Deschis 2021. Concluzia a fost făcută în cadrul unei conferințe cu participarea reprezentanților Ministerului Finanțelor, Delegației Uniunii Europene (UE) în Moldova, Oficiului Fondului Monetar Internațional (FMI) în Moldova, Curții de Conturi și ai Centrului Analitic Independent Expert-Grup.

Scorul de transparență bugetară al Republicii Moldova a crescut de la 57 de puncte în 2019 până la 65 de puncte în 2021 din totalul de 100. Aceasta înseamnă că cetățenii au obținut un acces mai mare la informațiile de care au nevoie pentru a se implica în procesul decizional și cel de responsabilizare a Guvernului.

Rezultatul indică o îmbunătățire semnificativă privind dezvăluirea informației privind documentele bugetare și plasează Republica Moldova pe locul 21 din 120 de țări care au fost incluse în evaluare, alături de țări ca Bulgaria, Slovacia, Ucraina, România și Republica Cehă.

Spre deosebire de evaluarea din 2019, în anul 2021 se atestă o creștere a gradului de detaliere a documentelor bugetare, în mod special, Moldova a sporit disponibilitatea informațiilor bugetare prin publicarea online a Raportul semianual de executare a bugetului.

De asemenea, în studiu se arată că Moldova înregistrează un nivel de supraveghere efectuat de Parlament și Curtea de Conturi de 67 de puncte. Scorul este similar țărilor din regiune precum Bulgaria și Croația.

La capitolul participării, Republica Moldova a înregistrat un trend ascendent față de evaluarea de acum 2 ani, de la 4 puncte la 11 puncte, un scor semnificativ mai mare și foarte apropiat de media globală de 14 puncte, ceea ce înseamnă că Guvernul a reușit să sporească implicarea cetățenilor în procesul de elaborare a bugetului. Scorul înregistrat de Republica Moldova, indică o apropiere de țările din vecinătate ca România, Ungaria și Republica Cehă.

Ministerul Finanțelor va utiliza rezultatele Sondajului, alături de alte documente de evaluare, în procesul de actualizare a Strategiei de dezvoltare a Managementului Finanțelor Publice în vederea transparentizării procesului bugetar cât și o mai mare implicare a cetățenilor în acest proces.

Sondajul Bugetului Deschis este unicul instrument cercetare din lume bazat pe o metodologie foarte complexă cu indicatori de evaluare, cantitativi și calitativi care se bazează pe o serie criterii acceptate la nivel internațional. Acesta reprezintă o evaluare independentă, realizată de Organizația Neguvernamentală International Budget Partnership.

Raportul integral poate fi accesat aici https://bit.ly/3O5632X (RO), https://bit.ly/3NRzPIh (EN).

Total
0
Shares
Total
0
Share