Regimul militar din Niger, rezultat în urma loviturii de stat a format un guvern

Regimul militar rezultat în urma loviturii de stat din Niger a format un guvern, conform unui decret al noului om forte al țării, generalul Abdourahamane Tiani, scrie Agerpres.ro

Guvernul format din 21 de membri, anunțat chiar înainte de un summit crucial de joi al vecinilor din Africa de Vest ai Nigerului la Abuja, este condus de prim-ministrul Ali Mahaman Lamine Zeine, care a fost numit luni.

El include 20 de miniștri. Cei ai Apărării și Internelor sunt generali ai Consiliului Național pentru Salvarea Patriei (CNSP) care a preluat puterea, respectiv generalul Salifou Mody și generalul Mohamed Toumba.

Acest guvern reprezintă baza regimului militar de când acesta l-a răsturnat de la putere pe președintele ales Mohamed Bazoum pe 26 iulie și apare ca un semn de sfidare față de liderii Comunității Economice a Statelor Africii de Vest (ECOWAS), care se întâlnesc joi la Abuja pentru a evalua situația din Niger.

„Decizii importante” sunt așteptate la acest summit, conform organizației regionale, care a reafirmat că favorizează mijloacele diplomatice pentru restabilirea ordinii constituționale în Niger, menținând în același timp amenințarea cu folosirea forței pentru restabilirea președintelui Bazoum în funcție.

ECOWAS este considerată de noii lideri de la Niamey ca o organizație „în solda” Franței, fostă putere colonială, ținta lor principală de când au preluat puterea.

Miercuri, aceștia au acuzat Parisul că a încălcat în cursul dimineții spațiul aerian al Nigerului, închis de duminică, cu un avion al armatei franceze din Ciad și că a „eliberat teroriști”. Acuzațiile au fost imediat respinse de Franța.

Total
0
Shares
Total
0
Share