Reacția Rusiei la testarea rachetei intercontinentale de către China: ”Este un drept suveran”

Kremlinul a estimat miercuri că lansarea unei rachete balistice intercontinentale efectuată de China, care a stârnit îngrijorarea unora dintre vecinii săi, este un ”drept suveran” al Beijingului.

”Este un drept suveran al Chinei, care îşi consolidează potenţialul militar, iar noi îl respectăm”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, la conferinţa sa de presă zilnică.

El a adăugat că Moscova desfăşoară „schimburile de informaţii necesare” cu Beijingul, inclusiv prin intermediul Ministerelor Apărării ale ambelor ţări.

Ministerul chinez al Apărării a anunţat anterior că Armata Populară de Eliberare (APE) a lansat o rachetă balistică intercontinentală ce transporta un focos exploziv în apele Oceanului Pacific, la ora locală 8:44 (00:44 GMT), care a amerizat în zona planificată.

Odată cu acest test, primul efectuat de China după 44 de ani, armata chineză a avut în vedere să „testeze performanţa armelor sale şi eficacitatea pregătirii sale militare”, două obiective care au fost atinse, potrivit notei oficiale, relatează agenţia EFE, preluată de Agerpres.

Testul coincide cu amplificarea recentă a tensiunilor atât cu Taiwanul cât şi în zona Mării Chinei de Sud, unde au loc tot mai frecvent incidente între navele militare chineze şi filipineze, şi cu recenta reuniune a alianţei Quad, formată din SUA, Japonia, India şi Australia, alianţă ce urmăreşte consolidarea cooperării între aceste state în regiunea Indo-Pacifică.

Experţii militari consideră că acest test cu o rachetă balistică cu rază lungă de acţiune a avut drept scop să evalueze fiabilitatea rachetelor balistice intercontinentale ale Chinei.

”Au lansat racheta către o anumită zonă pentru a verifica dacă poate finaliza respectiva traiectorie şi dacă armata sa are o tehnologie matură şi fiabilă”, explică analistul militar Song Zhongping, citat de publicaţia South China Morning Post.

”Racheta testată ar putea fi un DF-31 sau un DF-41 şi lansarea ar putea încerca să descurajeze alte ţări să exercite o constrângere nucleară asupra Chinei”, a adaugă expertul citat.

Statele Unite estimează că armata chineză dispune de peste 500 de ogive nucleare şi ar putea să îşi dubleze acest arsenal până în anul 2030.

Total
0
Shares
Total
0
Share