Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei: Consiliul UE reînnoiește sancțiunile economice pentru încă 6 luni

FILE PHOTO: Plastic letters arranged to read “Sanctions” are placed in front the flag colors of EU and Russia in this illustration taken February 28, 2022. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Consiliul UE a reînnoit astăzi măsurile restrictive ale UE în vederea acțiunilor continue ale Federației Ruse de destabilizare a situației din Ucraina pentru încă 6 luni, până la 31 ianuarie 2025.

Aceste sancțiuni, introduse pentru prima dată în 2014, au fost extinse semnificativ din februarie 2022 ca răspuns la agresiunea militară neprovocată, nejustificată și ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei.

În prezent, ele constau într-un spectru larg de măsuri sectoriale, inclusiv restricții privind comerțul, finanțele, tehnologia și bunurile cu dublă utilizare, industria, transporturile și bunurile de lux. De asemenea, ele includ: o interdicție asupra importului sau transferului de țiței maritim și anumite produse petroliere din Rusia către UE, eliminarea din sistemul SWIFT a mai multor bănci rusești și suspendarea activităților de difuzare și licențelor în Uniunea Europeană a mai multor instituții de dezinformare susținute de Kremlin. În plus, măsuri specifice permit UE să contracareze evitarea sancțiunilor.

Atât timp cât acțiunile ilegale ale Federației Ruse continuă să încalce interdicția privind utilizarea forței, care reprezintă o încălcare gravă a obligațiilor conform dreptului internațional, este adecvat să menținem în vigoare toate măsurile impuse de UE și să luăm măsuri suplimentare, dacă este necesar.

La 31 iulie 2014, Consiliul a adoptat Decizia 2014/512/PESC privind măsurile restrictive în vederea acțiunilor Rusiei de destabilizare a situației din Ucraina.

În plus față de sancțiunile economice asupra Federației Ruse, UE are în vigoare diferite tipuri de măsuri ca răspuns la acțiunile destabilizatoare ale Rusiei împotriva Ucrainei. Acestea includ: restricții privind relațiile economice cu Crimeea și orașul Sevastopol anexate ilegal, precum și cu zonele necontrolate de guvern din regiunile Donețk, Herson, Lugansk și Zaporojie; măsuri restrictive individuale (înghețarea activelor și restricții de călătorie) asupra unui larg spectru de persoane și entități, și măsuri diplomatice.

Din 24 februarie 2022, UE a adoptat 14 pachete de sancțiuni fără precedent și severe ca răspuns la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.

În concluziile sale din 27 iunie 2024, Consiliul European a reiterat sprijinul continuu pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în granițele sale recunoscute internațional și a reconfirmat angajamentul neclintit al UE de a oferi sprijin politic, financiar, economic, umanitar, militar și diplomatic continuu Ucrainei. Consiliul European a condamnat ferm și escaladarea recentă a ostilităților de către Rusia, în special intensificarea atacurilor împotriva civililor și a infrastructurii civile și critice, în special în sectorul energetic.

Total
0
Shares
Total
0
Share