Rata inflației în Marea Britanie a crescut pentru prima dată în anul curent

Rata anuală a inflaţiei în Marea Britanie a crescut pentru prima dată în acest an, în linie cu estimările analiştilor, arată datele publicate miercuri Oficiul Naţional de Statistică (ONS).

În iulie, rata inflaţiei a urcat la 2,2% (de la 2% în iunie şi mai), depăşind ţinta Băncii Angliei, de 2%. Instituţia se aştepta ca inflaţia să crească la 2,4% în iulie şi să ajungă la aproximativ 2,7% până la finalul anului, urmând să scadă în 2025 şi 2026.

Analiştii se aşteptau la o inflaţie mai ridicată în iulie, scăderea preţurilor la gaze şi electricitate fiind mai redusă decât anul trecut.

La 1 august, Banca Angliei (BoE) a decis să reducă dobânda de politică monetară cu 0,25%, până la la 5%, fiind prima scădere începând din martie 2020, transmit Reuters şi BBC, preluate de Agerpres. Analiştii se aşteaptă ca reuniunea de politică monetară din septembrie Banca Angliei să ia în calcul evoluţia inflaţiei.

„Persistenţa creşterii solide a salariilor ar putea spori îngrijorările privind evoluţia inflaţiei, ceea ce ar putea determina Banca Angliei să fie prudentă în privinţa unor reduceri suplimentare ale dobânzii”, a apreciat Monica George Michail, economist la National Institute of Economic and Social Research.

Total
0
Shares
Total
0
Share