Putin avertizează că utilizarea armamentului occidental pe teritoriul Rusiei echivalează cu implicarea NATO în război. Starmer răspunde: „Nu căutăm conflict, dar Ucraina are dreptul la autoapărare”

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a lansat un avertisment puternic cu privire la posibilitatea utilizării armamentului occidental cu rază lungă de acțiune împotriva țintelor aflate pe teritoriul recunoscut al Rusiei. Într-o declarație oferită la solicitarea televiziunii de stat, Putin a reacționat la informațiile apărute în presa occidentală care sugerează că anumite țări occidentale ar putea autoriza utilizarea acestui tip de armament de către Ucraina.

Putin a subliniat că Ucraina nu are capacitatea de a opera armament occidental de acest tip fără sprijinul direct al statelor NATO. Potrivit liderului de la Kremlin, pentru lansarea unor astfel de atacuri ar fi necesare atât datele obținute de la sateliții occidentali, cât și coordonarea unor planuri de zbor, care, după cum afirmă el, pot fi realizate doar de militarii NATO.

„Dacă această decizie va fi luată, aceasta nu va însemna altceva decât implicarea directă a statelor NATO – Statele Unite și țările europene – în războiul din Ucraina”, a afirmat Putin. El a repetat că, în viziunea sa, acest lucru ar duce la o confruntare deschisă între NATO și Rusia: „Acest lucru va însemna că țările NATO, SUA și țările europene, se află în război cu Rusia”.

Președintele rus a adăugat că Moscova va răspunde în funcție de amenințările care vor apărea în urma unei astfel de evoluții. „Vom lua decizii corespunzătoare pe baza acestor amenințări”, a declarat Putin, lăsând să se înțeleagă că Rusia își va ajusta strategia militară în funcție de situație.

Starmer răspunde: „Nu căutăm conflict, dar Rusia a declanșat acest război”

Premierul Marii Britanii, Keir Starmer, aflat într-un avion în drum spre Washington pentru întâlniri cu președintele american Joe Biden, a răspuns la comentariile lui Putin, subliniind că Regatul Unit nu dorește un conflict direct cu Rusia, însă Ucraina are dreptul să își apere teritoriul.

„Noi nu căutăm niciun fel de conflict cu Rusia, nu avem absolut nicio intenție în acest sens. Însă ei sunt cei care au început acest război, iar Ucraina are dreptul la autoapărare”, a declarat Starmer.

El a fost întrebat în mod specific dacă autorizarea utilizării rachetelor britanice de către Ucraina pentru a lovi ținte pe teritoriul Rusiei ar putea fi interpretată drept un act de război din partea NATO. Starmer a reiterat că, în opinia sa, Rusia poartă întreaga responsabilitate pentru declanșarea conflictului: „În primul rând, să fie clar – Rusia a început totul. Ei sunt cauza acestui conflict, ei acționează ilegal. Ucraina are, evident, dreptul de a se apăra.”

Premierul britanic a subliniat că discuțiile cu Joe Biden vor viza strategia pe termen lung de sprijinire a Ucrainei, inclusiv în ceea ce privește natura armamentului furnizat, și nu doar aspecte legate de tactici militare. În ceea ce privește utilizarea rachetelor de croazieră Storm Shadow, Starmer a subliniat că Marea Britanie a recunoscut riscurile pe care le-ar implica utilizarea acestora împotriva țintelor de pe teritoriul Rusiei, întrucât rachetele conțin componente americane, iar guvernul de la Londra nu va devia de la poziția Washingtonului în această privință.

Discuții strategice între Londra și Washington

Discuțiile dintre Starmer și Biden vor aborda, printre altele, modul în care țările occidentale pot continua să sprijine Ucraina în fața agresiunii ruse, fără a escalada conflictul într-o confruntare directă între NATO și Rusia. Starmer a subliniat importanța unei strategii coordonate cu Statele Unite, care să se axeze pe sprijinirea Ucrainei, nu doar prin furnizarea de armament, ci și prin sprijin diplomatic și economic.

Total
0
Shares
Total
0
Share