Președintele în exercițiu al OSCE, la Chișinău: Optăm pentru rezolvarea pașnică a conflictului transnistrean

OSCE va lucra în continuare pentru asigurarea unei soluții pașnice și durabile în rezolvarea conflictului transnistrean, cu respectarea suveranității, integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova, cu statut special pentru Transnistria. Declarația a fost făcută astăzi, 25 martie de către președintele în exercițiu al OSCE, ministrul afacerilor externe al Poloniei, Zbigniew Rau, aflat într-o vizită de lucru în țara noastră, fiind primit de omologul său moldovean Nicu Popescu.

Oficialul străin afirmă că, în contextul luptelor din Ucraina, devine și mai importantă utilizarea dialogului și măsurilor de consolidare a încrederii în procesul de soluționare a diferendului.

„Războiul arată cât de periculoasă poate fi situația atunci când lucrurile scapă de sub control. Trebuie să ne concentrăm atenția asupra acestei probleme vechi și nesoluționate”, a subliniat Zbigniew Rau.

La rândul său, Nicu Popescu a reiterat poziția consecventă a autorităților moldovene privind necesitatea finalizării retragerii forțelor și munițiilor ruse care nu au un statut legal pe teritoriul țării noastre.

„Am vorbit cu domnul ministru despre procesul de reglementare transnistreană. Abordarea noastră e cunoscută – ne dorim reglementare pe cale politică, prin negocieri, iar soluția să fie bazată pe principiul suveranității, integrității teritoriale în frontierele internațional recunoscute ale Republicii Moldova, cu respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului în regiunea transnistreană și în întreaga țară. Noul context de insecuritate afectează în egală măsură populația țărilor noastre. În discuțiile noastre am exprimat poziția noastră foarte clară de condamnare a agresiunii Federației Ruse asupra Ucrainei și am enunțat sprijinul nostru ferm pentru suveranitatea și integritatea teritorială a țării vecine”, a subliniat șeful diplomației de la Chișinău.

Moldova și Polonia sunt statele cele mai afectate state ca urmare a crizei umanitare fără precedent și găzduind cel mai mare număr de refugiați ucraineni, raportat la populația statelor noastre. Potrivit autorităților, în această lună, peste 375 de mii de oameni au trecut granița Republicii Moldova, iar peste 100 de mii își găsesc refugiu la noi în țară – majoritatea absolută sunt femei și copii. În plan bilateral, ministrul Nicu Popescu a exprimat mulțumiri pentru sprijinul financiar anunțat de Guvernul Poloniei în valoare de 20 de milioane de euro care va fi folosit pentru recuperarea economică.

„Tot azi am vorbit despre intenția noastră fermă de a aduce Republica Moldova în Uniunea Europeană. Polonia a fost vocală și a sprijinit ferm, consecvent aspirațiile noastre europene de mulți ani, inclusiv după depunerea cererii de aderare pe data de 3 martie. Am revenit recent de la Bruxelles și rămâne incontestabil faptul că suntem așteptați în familia europeană. Suntem europeni civilizațional, avem o istorie europeană, vorbim o limbă oficială a UE”, a spus viceprim-ministrul Nicu Popescu.

Popescu a apreciat solidaritatea UE atât în plan politic, cât și prin primirea și realocarea refugiaților în statele membre. La ziua de astăzi, 11 țări UE și Norvegia au anunțat disponibilitatea de a realoca refugiații ucraineni. Peste 260 de mii de persoane au ajuns în statele membre ale UE, tranzitând țara noastră.

Total
0
Shares
Total
0
Share