Polonia și Țările Baltice au solicitat UE să finanțeze construirea unui sistem de fortificații la granița cu Rusia și Belarus

Polonia și Țările Baltice cer Uniunii Europene să finanțeze construirea unui sistem defensiv de fortificații terestre de-a lungul graniței cu Rusia și Belarus. Primele estimări arată că acesta ar costa cel puțin 2,5 miliarde de euro, scrie Biziday.ro

Într-o scrisoare adresată președintelui Consiliului European, care va fi discutată la summitul șefilor de stat care începe azi la Bruxelles, liderii celor patru țări care au graniță cu Rusia și Belarus au cerut ca toate cele 27 națiuni ale UE să contribuie la proiect: “Construirea unui sistem de infrastructură de apărare de-a lungul frontierei externe a UE cu Rusia și Belarus va aborda nevoia urgentă de a proteja tot blocul de amenințările militare și hibride”, se arată în scrisoarea celor patru lideri.

Amenințările hibride, la care se referă cele patru țări, pot avea în vedere inclusiv împingerea unor grupuri mari de migranți spre frontieră, așa cum se întâmplă acum la granița dintre Belarus și Polonia. Un soldat polonez a murit luna trecută, într-o confruntare cu un grup de emigranți care au forțat frontiera, venind din Belarus.

Estimările arată că o astfel de linie defensivă s-ar întinde pe 700 de km și ar costa 2,5 miliarde de euro, luând în calcul nu numai garduri și senzori, ci și infrastructură militară antitanc, așa cum a fost nevoită Ucraina să construiască, în regim de urgență, după invazia rusească din 2022.

Investițiile europene în apărare vor fi unul dintre principalele subiecte de discuție între liderii UE la summitul de două zile care începe azi. Apelul pentru o linie de apărare terestră finanțată în comun vine în completarea unei inițiative anterioare a Greciei și Poloniei de a crea un sistem de apărare aeriană al UE, după modelul Domului de Fier israelian, care să coordoneze sistemele de apărare aeriană ale statelor UE, aflate oricum sub comanda și coordonarea NATO, dar dependente de munițiile și furniturile militare americane.

Total
0
Shares
Total
0
Share