Politolog: Guvernarea PAS folosește noua stare de urgență în sănătate publică pentru a extinde vaccinarea obligatorie

Era de așteptat că va fi reintrodusă starea de urgență în sănătate publică, pentru că autoritățile sunt incapabile să țină piept noului val de infecții, provocat inclusiv de celebrările în masă autorizate de noua guvernare, susține politologul Dionis Cenușă.

Expertul constată, într-o analiză publicată pe pagina sa de socializare, că actuala putere folosește noua stare de urgență în sănătate publică pentru a extinde vaccinarea obligatorie, prin stimulente negative.

”Acum, nu doar profesorii, dar orice cetățean de la 18 ani în sus va fi obligat să prezinte dovezi că este vaccinat, nu poartă virusul sau că a fost bolnav și are anticorpi, dacă vrea să se socializeze în locuri publice închise sau în aer liber”, susține Cenușă.

Politologul mai remarcă drept straniu comportamentul ministrului Sănătății, Ala Nemerenco, care nu a încercat să explice în detalii de ce se introduce starea de urgență: pentru că crește numărul de infecții sau deoarece regimul dat îi permite să justifice mai ușor extinderea vaccinării obligatorii indirecte către restul populației?

Totodată, Cenușă spune că necesită explicații și declarațiile lui Nemrenco cu privire la faptul că creșterea numărului de infectări a început acum patru săptămâni, când statistica arată ca explozia de cazuri are loc la câteva zile după celebrările în masă legate de 30 de ani de independență. Politologul amintește că atunci când PAS a insistat pe eliminarea stării de urgență pentru a putea declanșa alegerile anticipate, numărul cazurilor era de circa 2 sau 3 ori mai mică decât nivelul de infecții săptămânale de acum, iar numărul de vaccinați era sub 10% din populație.

”Astfel, eu văd o contradicție serioasă în abordarea PAS când a ajuns la guvernare față de cea avută fiind în opoziție. Trebuie să ne reamintim că în aprilie, Curtea Constituțională a anulat starea de urgență sub presiunea opoziției, contra socialiștilor, care voiau să îndepărteze ziua anticipatelor. Acest caz demonstrează încă o dată că partidele care ajung la guvernare devin mai raționale și mai responsabile decât când erau în opoziție. În caz contrar, PAS nu ar introduce starea de urgență în sănătate publică când cazurile sunt inferioare numărului din aprilie”, afirmă politologul.

Totuși, Cenușă remarcă și ”un lucru pozitiv” la ministrul Nemerenco și anume acela că ”a înțeles că are neajunsuri în comunicarea publică și de aceea citește de pe foaie, deși nu tocmai în cel mai fluent mod”.

Politologul concluzionează că starea de urgență în sănătatea publică are sens, dar aceasta necesită o comunicare strategică convingătoare, nu citirea de pe foaie.

Sursa: NTV Moldova

Total
0
Shares
Total
0
Share