Peste 25 de mii de oameni au manifestat pașnic în Marea Britanie împotriva rasismului

Peste 25 de mii de oameni au manifestat pașnic în Marea Britanie împotriva rasismului după o săptămână de revolte antimigrație, soldate cu violențe. Mai mult, autoritățile, care se așteaptă că protestele împotriva migranților vor continua, au suplimentat numărul forțelor de ordine. Potrivit poliției, în următoarele zile, organizațiile de extremă dreapta promit să desfășoare alte peste 100 de manifestații în diferite orașe britanice, scrie Moldova 1.

Manifestanții au mărșăluit purtând bannere cu sloganuri precum „Refugiații sunt bineveniți aici” și „Nu urii”.

„Am văzut unitate. Vedem oamenii care s-au adunat. Cum spune o zicală veche: nu există forță fără unitate împreună rezistăm, divizați cădem”;

„Am simțit că trebuie să fiu aici ca să ajut la protejarea lor. Puteți vedea că o mulțime de locuri sunt închise. Sunt multe temeri cu privire la ceea ce s-ar putea întâmpla și e foarte important să fim aici pentru a ne proteja comunitatea”, au spus oamenii.

Manifestațiile au loc în contextul în care moscheile și hotelurile care găzduiesc solicitanți de azil au fost atacate, iar unele magazine au fost incendiate și jefuite de protestatarii organizațiilor de extremă dreapta. Autoritățile au suplimentat numărul forțelor de ordine. Comisarul poliției metropolitane din Londra, Mark Rowley, a declarat că noaptea a decurs pașnic, cu excepția câtorva incidente.

„Am scos mii de ofițeri pe străzi și cred că demonstrația de forță din partea poliției și, sincer, demonstrația de unitate din partea comunităților au învins împreună provocările pe care le-am văzut”, a declarat Mark Rowley, comisarul poliției Metropolitane, Londra.

Polițiștii monitorizează amenințările care continuă să apară pe rețelele sociale, și anunță că cel puțin 30 de noi proteste ar putea avea loc în următoarele 24 de ore. Mișcarea britanică de extremă dreaptă a folosit și a răspândit dezinformări despre incidentul din Southport, când trei copii au fost înjunghiați mortal de un tânăr care ar fi migrant. Poliția a anunțat însă că suspectul s-a născut în Marea Britanie. În urma ciocnirilor violente din ultimele zile, peste 430 de persoane au fost arestate, iar în jur de 140 s-au ales cu acuzații. Un protestatar din Southport care a lovit cu pumnul în față un polițist a fost condamnat la trei ani de închisoare. Pentru asigurarea ordinii publice, au fost mobilizați 6.000 de ofițeri. Protestele de după atacul din Southport reprezintă cea mai gravă tulburare cu care se confruntă Regatul Unit în ultimele decenii.

Total
0
Shares
Total
0
Share