Peste 20 de apicultori din Republica Moldova vor participa în aceste zile la un curs de degustare a mierii

Peste 20 de apicultori din Republica Moldova, dar și specialiști din domeniul HoReCa, participă în aceste zile la un curs de analiză senzorială a mierii, eveniment ce are loc în premieră la Chișinău. Timp de patru zile, participanții vor învăța să perceapă gustul, mirosul, dar și consistența mai multor tipuri de miere. Apicultorii sunt instruiți de un expert din Italia, care a adus la Chișinău inclusiv miere de portocală sau ananas, scrie Jurnal.md

VALERIA VRANCEA, apicultor din Chișinău: “Am venit ca participant pentru că este important și pentru planul nostru de business de apicultură să știm să analizăm mierea. Să știi cum să o miroși, cum să o guști, dar și pentru clienții care vin la tine, să știi ce să le explici.”

Elizaveta Dulgheru, ajutată de membrii familiei, este producător de miere. Tânăra a venit de la Ungheni la Chișinău pentru a-și spori abilitățile de apicultor și pentru a folosi cunoștințele obținute la dezvoltarea afacerii.

ELIZAVETA DULGHERU, apicultor din Ungheni: “În procesul de a dezvolta produse noi, am descoperit calitățile senzoriale ale unui produs sunt foarte importante pentru a fi în continuare plăcute pentru consumator și aici învățăm să fim mai atenți la mirosuri, la aspect, la gustul produsului.”
La instruire a venit și această femeie care este specialist în degustarea ciocolatei în orașul Odesa.

OLESEA KOLOMIETS, specialist în degustarea ciocolatei: “Acum, în Chișinău, dezvolt cultura consumului de ciocolată, desfășor sesiuni de degustare, însă pe lângă aceasta voi putea să fac și degustări de miere și planific să amenajez o prisacă.”
Acest curs este organizat în premieră la Chișinău, în cadrul proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală, în parteneriat cu Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova.

LILIANA BEREGOI, specialist marketing și comunicare, USAID: “Instructorul este din Italia. El a venit cu propriile mostre de miere care avem și noi în țară: de salcâm, de tei, de floarea soarelui, dar sunt și alte tipuri de miere pe care nu le avem: miere de portocală, ananas.”

ION MAXIM, director executiv, Asociația naționala a apicultorilor: “Ne-am gândit ca, ulterior, cei care vor primi acele certificate de somelier începător, vor avea obligativitate neoficială ca să participe în cadrul mai multor activități sau festivități unde ar putea prezenta mierea și de a o prezenta altfel.”

Instruirea a început pe 9 iulie și se va desfășura până pe 12 iulie.

Total
0
Shares
Total
0
Share