Pentru prima dată după 60 de ani, Japonia a lansat rachete de avertizare către un avion rus care a încălcat spațiul aerian

“The Wall Street Journal” a raportat că, pentru prima dată în 60 de ani, avioane de luptă japoneze au lansat rachete semnalizatoare de avertizare către un avion de recunoaștere rus care a încălcat spațiul aerian al Japoniei, informează telegraph.md cu referire la The Insider.

Publicația citată menționează că avionul-cercetaș rus, de marca Il-38 a încălcat spațiul aerian japonez de 3 ori, între ora 13 și 16, oră locală, în data de 23 septembrie și a zburat apriape de insula vulcanică Rebun, în apropiere de Hokaido. În legătură cu acest incident, partea japoneză a adresat autorităților rusești un ”protest extrem de ferm”.

Rachetele semnalizatoare au fost lansate în timpul celui de-al treilea pasaj al avionului rus Il-38, în jurul orei 15:42. Conform declarațiilor ministrului apărării japonez, Minoru Kihara, această măsură a fost luată după ce ”oponentul” a fost avertizat de mai multe ori. Totuși, ministrul a subliniat că avionul nu a efectuat manevre periculoase.

După cum relatează Wall Street Journal, de la vremea Uniunii Sovietice, avioanele militare ruse și sovietice au fost cele mai frecvente încalcătoare ale spațiului aerian japonez. Acestea sunt responsabile pentru 44 dintre cele 48 de incidente de acest fel. Celelalte cazuri implică încălcări ale spațiului aerian japonez de către avioane taiwaneze și chineze.

În 21 septembrie, în Orientul Îndepărtat, au început exercițiile militare ruso-chineze ”Beibu/Vzaimodeistvie – 2024”, la care participă o flotă de nave de război din Pacificul rusesc și marina chineză. În timpul acestor exerciții, în Marea Japoniei, este planificată antrenarea operațiunilor de respingere a unui atac simulat din aer, apă și de sub apă.

Total
0
Shares
Total
0
Share